Felpörgött a kábítószer elleni harc Székelyföldön. Egy hét alatt a második kannabisz-ültetvényt számolták fel Háromszéken és egyet Hargita megyében. A rendőrség tájékoztatása szerint ezúttal egy 55 éves háromszéki férfi két nyaralójának kertjében termesztett vadkendert saját használatra és árusításra. Mint arról beszámoltunk a hétvégén öt másik személyt hallgattak ki és kettőt vettek őrizetbe mert Sepsikőröspatakon kannabisz-ültetvényt hoztak létre.

A rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) a háromszéki gidófalvi és a Hargita megyei homoródalmási nyaralóknál tartott házkutatások során 20 vadkender növényt, 14 már leszüretelt növény szárát és 500 gramm kannabisz termést, illetve ennek aprítására és mérlegelésére használt eszközöket foglalt le.

Mindkét ingatlan egy 55 éves háromszéki férfi tulajdona és a nyomozók megállapították, hogy a férfi nyaralói udvarán idén telepítette a kannabisz-ültetvényeket azzal a céllal, hogy saját használatra és eladásra is termeszt kábítószert. A gyanúsítottat 60 napra bírósági felügyelet alá helyezték.

Egy hét alatt a második vadkender ültetvényt számolják fel Háromszéken

Mint arról beszámoltunk múlt hét végén a Kovászna megyei szervezett bűnözés elleni ügyészség és a rendőrség 16 helyszínen tartott házkutatást kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított személyeknél. A rendőrség 5 elfogatóparancsot hajtott végre és két férfit 30 napra előzetes letartóztatásba helyeztek.

Kábítószer fogás | Fotó: Kovászna megyei rendőrség

A rendőrség tájékoztatása szerint az egyik gyanúsított egy kőröspataki farm közelében idén tavasszal kannabisz-ültetvényt létesített, amelyet egy másik férfival együtt gondozott. Augusztus végén és október elején begyűjtöttek mintegy 60 érett kannabbisz-növényt. A házkutatások eredményeként a rendőrség lefoglalt számos kifejlett, 2 és 3,5 méter közötti méretű kannabisz növényt, 5 gramm hallucinogén gombát, 30 gramm növényi törmeléket és kannabiszvirágot, két mobiltelefont, 104 darab petárdát, egy higanyt tartalmazó üvegedényt. A két gyanúsítottat 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték.

Sokkoló droghelyzet: bekeményít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

A sepsiszentgyörgyi drograzzia eredménye azt mutatja, hogy komolyabb a probléma mint ahogyan azt gondolták, hiszen egy 3 méter magasra nőtt kannabisz-ültetvény nem egy-két nap alatt alakul ki, fogalmazta meg Antal Árpád.

Mint arról beszámoltunk Sepsiszentgyörgy polgármester bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd az érintettekkel, illetve helyi határozattal szigorítani fogják az üzletek, kocsmák, vendéglők és szórakozóhelyek működési feltételeit és egy időre vagy végleg megvonják azok működési engedélyét, amelyek cigarettával vagy alkohollal szolgálnak ki kiskorúakat, vagy szórakozóhelyeket ahol kábítószert fogyasztanak.

Antal Árpád elmondta: tájékoztató kampányt indítanak a diákok körében mert sokan nem tudatosítják, hogy amikor 14 évesen személyazonossági igazolványt kapnak, egyik-napról a másikra jogilag felelősségre vonhatóak és súlyos bűncselekményekért akár a fiatalkorúak börtönébe is kerülhetnek, hívja fel a figyelmet a polgármester.