Sepsiszentgyörgyön hétfőtől szerdáig 145 egészségügyi alkalmazott kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, csütörtökön további 45-en kapják meg a vakcinát, számolt be András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerint a kórház egyik osztályán berendezett oltóközpontban adják be a vakcinát az összes sepsiszentgyörgyi egészségügyi alkalmazottnak, így a kórház személyzetének, a családorvosoknak és asszisztenseiknek, a mentőszolgálat, vérközpont dolgozóinak, fogorvosoknak és gyógyszerészeknek is. Az eddig beoltottak között 48-an orvosok, 68-an egészségügyi asszisztensek és 29-en egészségügyi kisegítő vagy adminisztratív személyzet tagjai.

Rosu Mátyás orvosigazgató szerint igénylés alapján folyamatos a vakcina ellátás, a sepsiszentgyörgyi kórházban állandó felügyelet alatt lévő hűtőszekrényben 5 napig tudják tárolni az oltóanyagot, amelyet megnyitása után 6 órán belül be kell adni. Rosu Mátyás hozzátette: az eddig beoltottak közül senkinek nem volt allergiás reakciója, néhányan enyhe fájdalomra panaszkodnak az oltás helyén.

Koronavírus oltás
Koronavírus elleni oltás | Fotók: Kocsis B. János

Mint arról beszámoltunk Háromszéken egyelőre alacsony az egészségügyi személyzet oltási hajlandósága. A Sláger Rádió érdeklődésére András Nagy Róbert igazgató elmondta: a sepsiszentgyörgyi kórház alkalmazottainak mintegy 30 százaléka már megfertőződött koronavírussal, átesett a betegségen és kialakult náluk a természetes immunitás, ezért ők egyelőre nem igénylik az oltást.

Rosu Mátyás orvos igazgató hozzátette: ő maga októberben fertőződött meg koronavírussal így feltehetően legalább fél évig immunitást szerzett, ezért idén márciusban szeretné beadatni magának a védőoltást. Hozzátette: azt javasolja azoknak az egészségügyi alkalmazottaknak, akik több mint fél éve fertőződtek meg és estek át a betegségen, hogy mostanra indokolt megkapniuk az oltást.

András Nagy Róbert szerint arra számítanak, hogy ahogyan növekedik a beoltottak száma megnő az igénylések száma is, hiszen ha az emberek látják, hogy semmi bajuk azoknak akik megkapták a vakcinát, akkor bátrabbak lesznek.