Kovászna megye 5 kórházába hétfőn összesen 375 dózis Covid-19 elleni védőoltás érkezett, amelyeket minden egészségügyi intézménybe berendezett oltóközpontban adtak be az egészségügyi személyzetnek. A Pfizer-BioNTech oltást Háromszéken elsőként a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályán dolgozó asszisztens, Halász Csilla kapta meg, aki a vakcina beadását követően elmondta: jól érzi magát!

Halász Csilla kiemelte: „örülök és egyben megtiszteltetés számomra, hogy Kovászna megyében elsőként én kaphattam meg a vakcinát. Ez a betegség olyan megpróbáltatások elé teszi úgy a beteget, mint az egészségügyi személyzetet, amilyennel ritkán találkozunk. Egészségügyi dolgozóként tapasztalatból tudjuk, hogy ez a koronavírus nem válogat. Sok esetben fiatal, egészséges szervezetben is súlyos szövődményeket okoz és most ezek elkerülésére a vakcina által nagy esély nyílik.”

Koronavírus oltóközpont Háromszéken | Fotók: Kocsis B János
Koronavírus oltóközpont Háromszéken | Fotók: Kocsis B János

Ágoston László a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője arról számolt be, hogy az egészségügyi személyzet igénylései alapján hétfőn 125 dózis vakcina érkezett a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházba, a Kovászna városi szívkórház személyzete 115 adag oltást-, a kézdivásárhelyi kórház személyzete 100 adag oltást-, a baróti kórház személyzete 25 adag oltást- és a bodzafordulói kórház személyzete 10 adag oltást igényelt.

Mint ismert első körben a koronavírus elleni vakcinát az egészségügyi dolgozók kapják ingyenesen, előzetes jelentkezés alapján. András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere rámutatott: az oltás nemcsak az esetleges megbetegedés elkerülését segíti, hanem szinte száz százalékos védelmet jelent a szövődményes megbetegedés megelőzése szempontjából is. Ugyanakkor továbbra is ugyanolyan fontosak maradnak a már ismert és bevált védekezési intézkedések.

Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök kifejtette: „az egészségügyi alkalmazottak biztonsága a legfontosabb, hiszen ők dolgoznak nap mint nap a frontvonalban. A koronavírus elleni oltás lehetőséget ad arra, hogy leküzdjük a járványt és visszatérjünk a megszokott életünkhöz”. Tamás Sándor hozzátette: ő maga is beoltatja magát, amint lehetősége lesz rá.