A sepsiszentgyörgyi kórház dolgozóit jövő héten kezdik el beoltani koronavírus ellen, tájékoztatott András Nagy Róbert. A sürgősségi kórház menedzsere szerint december 28-ra vagy 29-re kell megérkezzen a Pfizer vakcina Háromszékre. Sepsiszentgyörgyön az egyik kórházi osztályon rendezték be az oltási központot, ahol az egészségügyi személyzetnek beadják a vakcinát.

Tervek szerint egy hét alatt szeretnék beoltani a vakcinát igénylő személyzetet, mondta András Nagy Róbert. Az igazgató szerint ezen a héten, csütörtökön és pénteken egy újabb felmérést végeznek a sepsiszentgyörgyi kórház mintegy 900 alkalmazottja körében, hogy kiderüljön pontosan hányan igénylik a koronavírus elleni védőoltást. Rámutatott, hogy néhány héttel ezelőtt végeztek ugyan egy hasonló felmérést és akkor az egészségügyi személyzet alig egynegyede, szám-szerint 258-an nyilatkozták azt, hogy igénylik a védőoltást.

moduláris sürgősség
Járványügyi szűrés a moduláris sürgősségen | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert az igénylők számának növekedésére számít, hiszen a korábbi felmérés készítésekor még nem lehetett tudni, hogy melyik vakcina érkezik az országba, most viszont az érintettek annak tudatában dönthetnek, hogy a Pfizer védőoltást kaphatják meg.

Mint arról beszámoltunk Nelu Tătaru egészségügyi miniszter novemberi, sepsiszentgyörgyi látogatásakor kifejtette: „két módon lehet immunitást szerezni a koronavírus fertőzés ellen: ha valaki átesik a betegségen vagy megkapja a védőoltást”. Nelu Tătaru leszögezte: nem kötelezik de javasolják, hogy amint lehetséges lesz, adassák be a vakcinát.