A sepsiszentgyörgyi kórházban tartott pénteki sajtótájékoztatón az egészségügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a lakosság számára nem lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás beadása. „Két módon lehet immunitást szerezni a koronavírus fertőzés ellen: ha valaki átesik a betegségen vagy megkapja a védőoltást”, mutatott rá Nelu Tătaru, aki szerint nem kötelezik de javasolják, hogy amint lehetséges lesz, adassák be a vakcinát.

Nelu Tătaru és Tamás Sándor
Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette: amint megérkezik Romániába a koronavírus elleni oltóanyag első körben a fertőzés elleni küzdelem első vonalában dolgozó egészségügyi alkalmazottak kapják azt meg, ezt követően a fertőzés veszélyeinek leginkább kitett kategóriák és várhatóan jövő év március-áprilisában indulhat el a lakosság oltási kampánya is. Nelu Tătaru leszögezte: amint elkezdik a koronavírus elleni oltások beadását létrehoznak egy kormányzati portált, amelyben minden tudnivalót megosztanak az oltásról, illetve közzéteszik az esetlegesen tapasztalt mellékhatásokat is.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt
Hárommillió antigén gyorstesztet kapnak a kórházak

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter sepsiszentgyörgyi látogatásán elmondta: hamarosan három millió antigén gyorstesztet juttatnak el a hazai kórházak sürgősségi osztályaira. Ezektől azt remélik, hogy felgyorsul a betegellátás mivel fél óra alatt meg lehet állapítani, hogy a sürgősségre jelentkező beteg koronavírus fertőzött vagy sem így el tudják dönteni, hogy melyik osztályra utalják be.