A városi kórházak is ki fogják venni a részüket a koronavírus fertőzöttek kezelésében, erről állapodott meg pénteki, sepsiszentgyörgyi látogatásán Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a háromszéki kórházak vezetőivel. A miniszter a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban találkozott a megye önkormányzati és egészségügyi vezetőivel majd az ezt követő sajtótájékoztatón bejelentette: „abban állapodtak meg, hogy tehermentesítik a sepsiszentgyörgyi, megyei sürgősségi kórházat, így az látja el a súlyos és kritikus állapotban lévő és intenzív terápiás ellátásra szoruló koronavírus fertőzötteket, míg a kézdivásárhelyi és baróti városi kórházak, illetve a kovásznai szívkórház átveszi az enyhe vagy közepes tünetetekkel küzdő koronavírus fertőzöttek kezelését”.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató és Tamás Sándor tanácselnök | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint azért van szükség a tehermentesítésükre, hogy el tudják látni a sürgősségi kórház státusból adódó feladataikat és ne fordulhasson elő az ami tavasztól nyár elejéig tartott, hogy kizárólag koronavírus fertőzötteket tudtak fogadni és a többi beteget más városok vagy megyék kórházaiba voltak kénytelenek átirányítani.

Hozzátette: a miniszteri látogatást megelőző napokban már egyeztettek a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a városi kórházak vezetőivel akik egyetértettek abban, hogy átvállalják az enyhe vagy közepes tünetegyüttessel rendelkező koronavírus fertőzötteket és felkészülnek ezek fogadására. Mivel ezt pénteken Nelu Tătaru miniszter is elfogadta, akkor fog életbe lépni amint az intézkedést belefoglalják a vonatkozó miniszteri rendeletbe.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt
Felújítják a sepsiszentgyörgyi belgyógyászat épületét

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök az egészségügyi miniszterrel való tárgyalását követően elmondta: bemutatták Nelu Tătarunak a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán épített moduláris sürgősséget, amelyben a koronavírus fertőzötteket vagy fertőzés gyanús személyeket fogadják és látják el. Emellett bemutatták az egészségügyi minisztérium által finanszírozott beruházást, amely által bővítik és átépítik a belgyógyászat épületét és orvosi felszereléseket vásárolnak. A két hete elkezdett munkálatokra 15 millió lej áll a sepsiszentgyörgyi kórház rendelkezésére. Tamás Sándor hozzátette, hogy 9,5 millió lejes kormánytámogatásból a kézdivásárhelyi kórház épületét is felújítják és bővítik és orvosi műszereket vásárolnak.