Aggasztóan nő a háromszéki koronavírus fertőzöttek száma, egyre nagyobb nyomás alatt van a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház! Múlt héten megduplázták a koronavírus betegeknek fenntartott intenzív terápiás ágyak számát ám mostanra mind a tíz hely foglalt, számolt be csütörtöki sajtótájékoztatón Roșu Mátyás. A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója szerint a nem koronavírus fertőzötteknek fenntartott intenzív terápiás osztályon tíz ágy van és végszükség esetén még néggyel tudják ezt bővíteni. Gond az, hogy nincs elég szakszemélyzet. Az orvosigazgató szerint az intenzív terápiás osztályt már csak akkor tudják bővíteni, ha valamelyik másik osztály működését leállítják és átirányítják onnan az egészségügyi személyzetet, ezt viszont szeretnék elkerülni.

Rosu Mátyás
Rosu Mátyás a sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert a kórház menedzsere hozzátette: a súlyos tünetekkel küzdő koronavírus fertőzöttek ellátása érdekében más osztályokról irányítanak át szakembereket ám ezt úgy kell megoldják, hogy ne hagyják cserben a járóbeteg rendelőbe jelentkező betegeket. „Az egészségügyi személyzet túlterhelt, gyakran reggeltől estig védőfelszerelésben dolgoznak még a mosdóba se jutnak el. A sepsiszentgyörgyi kórháznak még száz orvosra, asszisztensre, kisegítő személyzetre lenne szüksége. Két hete versenyvizsgát szerveztek de a folyamatosan növekvő koronavírus betegek számával nem tudják tartani a lépést.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerint az esetszámok gyorsuló üteme miatt a városi kórházaknak is ki kell venniük részüket a koronavírus fertőzöttek ellátásából. Raed Arafat államtitkár erre vonatkozóan ki is adott egy rendeletet, miszerint ha a „Covid-kórházak” betelnek, a többi kórháznak is vállalnia kell a fertőzöttek kezelését. Mivel Sepsiszentgyörgyön beteltek az intenzív terápiás ágyak már nem tudják átvállalni más megyék fertőzött betegeit, jelenleg csak háromszéki fertőzötteket látnak el az intenzív terápiás osztályon.

Nagy mennyiségű oxigén fogy a kórházban!

Egyre több súlyos vagy nagyon súlyos tünetekkel küzdő koronavírus fertőzött kerül kórházba és mivel sokuknak oxigén ellátásra van szükség, megugrott a sepsiszentgyörgyi kórház oxigén fogyasztása. Roșu Mátyás orvos igazgató szerint a járványtani osztályon 55 betegágynál van lehetőség oxigénpótlásra, jelenleg napi 800 liternyi oxigén fogy, szemben a járvány előtti időszakkal, amikor napi átlag 250 liter oxigénre volt szükség.

moduláris sürgősség
Járványügyi szűrés a moduláris sürgősségen | Fotó: Kovács Zsolt

A járvány kitörésekor a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház két új oxigéntartályt szerelt fel, hogy legyen biztonsági tartalékuk. Jelenleg havi 25.000 liter oxigén fogy, és a környező kórházakban hasonlóképpen megnőtt az oxigén szükséglet, remélik a beszállító tartani tudja az ütemet, fogalmazta meg Roșu Mátyás.

Egy hét alatt 17-en hunytak el koronavírus fertőzés következtében

Kovászna megyében az elmúlt 24 órában 100 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak, tájékoztatott csütörtökön a prefektúra. Összesen 272 tesztmintát dolgoztak fel, amiből száz pozitívnak bizonyul, illetve ebben az időszakban 65 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak. Egy nap alatt négy koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás is történt, mindannyiuknak voltak társbetegségeik. Az elmúlt egy hétben megdőlt az elhalálozási rekord a sepsiszentgyörgyi kórházban, hiszen 17 koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás történt. Kovászna megyében jelenleg 118 fertőzött van intézményes karanténban és 1194 esetben rendelték el a lakhelyi elkülönítést.

Szigorúan büntetnek a háromszéki hatóságok

Miután az elmúlt napokban még figyelmeztetéseket is osztottak, mostanra már mindenkit megbüntetnek, aki nem viseli a védőmaszkot, derült ki a háromszéki prefektúra csütörtöki közleményéből, amely szerint az elmúlt 24 óra alatt 51 személyt büntettek meg összesen 18.500 lejre mert nem viselték a védőmaszkot.