Kovászna megyében a tanév kezdete óta eddig 35 diákot és 14 pedagógust azonosítottak koronavírus fertőzéssel. A fertőzöttek száma folyamatosan változik ezért a hatóságok szinte naponta rendelik el egy-egy óvodai csoport vagy iskolai osztály vörös besorolását, vagyis az érintett gyerekek kénytelenek két hétig otthonról, online folytatni a tanulást, számolt be Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő arra is rámutatott, hogy a helyzet nem drámai, hiszen a megyében 303 tanintézmény működik ám ezidáig 11 iskolában azonosítottak 14 pedagógust és 35 fertőzött diákot ami a teljes diáklétszám kevesebb mint 1 százaléka. A vörös besorolású háromszéki iskolákról vagy osztályokról IDE kattintva olvashat a tanfelügyelőség oldalán.

Kiss Imre főtanfelügyelő
Kiss Imre főtanfelügyelő

Kiss Imre szerint azt tapasztalják, hogy a hibrid oktatás a legnehezebb, vagyis amikor az osztály fele a tanteremben van a másik fele otthonról, interneten követi a tanórákat. Ez a módszer úgy a diákoknak mint a pedagógusoknak nehezebb mint a zöld forgatókönyv szerinti oktatás, amikor mindenki fizikailag jelen van a tanórán vagy a vörös forgatókönyv szerinti oktatás, amikor mindenki távoktatásban vesz részt.

A sárga forgatókönyv szerinti „hibrid oktatás” során a tanárok számára azért nehéz mert egy időben kell foglalkozzanak az osztályteremben lévő diákokkal és fenntartsák a kapcsolatot azokkal akik online követik a tanórát. Ugyanakkor esetenként probléma van az internettel is, illetve Kovászna megyébe még nem érkezett meg az a 3000 táblagép amit az oktatási minisztérium ígért, és ami által a rászoruló diákokat segítenék, hogy csatlakozni tudjanak a távoktatáshoz, mondta Kiss Imre főtanfelügyelő.