Háromszéken a tanévkezdés óta 12 tanintézet került teljesen vagy részben vörös besorolás alá, vagyis a koronavírus fertőzés terjedésének függvényében teljesen felfüggesztették a hagyományos oktatást vagy csak egyes osztályok kénytelenek otthon maradni és online tanulni. Ezek közül 4 tanintézmény kedden került vörös besorolásba, másokról szerdán döntenek a hatóságok, tájékoztatta lapunkat Kiss Imre.

A főtanfelügyelő szerint a sepsiszentgyörgyi Berde Áron szaklíceum egyik kilencedik osztályában egy diák fertőződött meg koronavírussal, ezért osztálytársai két hétig távoktatásban folytatják. A megyeszékhelyi Gulliver napköziben 2 Waldorf csoport és két hagyományos csoport kell otthon maradjon mert a tanintézet néhány alkalmazottjáról kiderült, hogy fertőzöttek. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes líceumban ötödiktől tizenkettedikig minden osztály távoktatásban folytatja két hétig mivel egyes tanáraik fertőzöttek. A bodzafordulói Mircea Eliade líceumban teljesen felfüggesztik a hagyományos oktatást mert a tanárok körében azonosítottak fertőzöttet.

Kiss Imre
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő a vírushelyzetet magyarázza | Fotó: Kovács Zsolt

Kiss Imre főtanfelügyelő érdeklődésünkre elmondta: szerdán másik három iskola esetében születik meg a megyei hatóság döntése a vörös besorolásról, miután arról tegnap már döntött az iskola vezetőtanácsa. A sepsiszentgyörgyi Váradi József általános iskola 7 osztályában függesztik fel a hagyományos oktatást és térnek át távoktatásra mivel a tanári karban megjelent a fertőzés. A Mihai Viteazul főgimnáziumban és a speciális iskolában egy-egy újabb osztály kerül vörös besorolásba.

Mint arról beszámoltunk az első iskolai héten minden háromszéki tanintézményben beindult az oktatás ám fokozatosan jelentek meg a koronavírus fertőzés esetek. Elsőként a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen líceumban függesztették fel az oktatást, majd következett a Puskás Tivadar szaklíceum beleértve a hozzá iskolákat a Kós Károlyt és az egészségügyi posztlíceumot. Bezárták az oltszemi kisegítő iskolát, illetve a dálnoki iskolát és óvodát és felfüggesztették több osztályban a hagyományos tanítást a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul főgimnáziumban, az illyefalvi valamint a torjai általános iskolákban is.