Háromszéken 6 tanintézményben függesztik fel az oktatást. Ezen belül Sepsiszentgyörgyön három iskola „vörösödött be” koronavírus fertőzés miatt, azaz zárta be kapuit és tér át távoktatásra, tájékoztatott pénteken Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő szerint az egyik ilyen iskola – ahogyan arról már korábban beszámoltunk – a Mikes Kelemen Líceum ahonnan már csütörtökön hazaküldték a diákokat és tanárokat. A másik a Puskás Tivadar Szaklíceum ahol pénteken függesztették fel az oktatást 6 diák fertőzöttsége miatt. Harmadik a sepsiszentgyörgyi speciális iskola, ahol egy fertőzött diákot azonosítottak, így csak az érintett osztály diákjai nem járhatnak iskolába.

Kiss Imre szerint emellett teljesen felfüggesztik az oktatást az oltszemi elhelyező központban és kisegítő iskolában mivel az állami gondozásban lévő mintegy 40 gyermekből 18-at azonosítottak koronavírussal. Emellett hétfőtől bezárják a dálnoki óvodát és iskolát mert a magas fertőzöttség miatt az egész település „vörös” besorolást kapott. Az érintett tanintézmények diákjai a következő 14 napban távoktatásban folytatják a tanulást, a pedagógusok az internetes oktatási platformokat használva, otthonról tartják meg a tanórákat. A napokban megjelent tanügyminisztériumi módszertan szerint a távoktatásban is jegyzik a jelenlétet és hiányzást is írnak, így a távoktatáson való részvétel kötelező az órarend alapján.

Kiss Imre magyarázata szerint a megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóság alárendeltségébe tartozó oltszemi elhelyező központban kéthetente, hivatalból elvégzik a PCR tesztet. Az éppen aktuális vizsgálat eredményeit pénteken reggel kapták meg és kiderült, hogy 18 gyerek fertőzött, bár egyiküknek sincsenek betegségre utaló tünetei. Az oltszemi elhelyező központban lakó diákok közül egy jár a sepsiszentgyörgyi kisegítő iskolába, így az ő osztályát hazaküldték. Ugyancsak Oltszemről 6 fertőzött diák a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szaklíceum speciális szakiskolai osztályaiba járnak, ez esetben az egész iskola vörös besorolást kapott.

 

Hétfőig közlik ki kerül kötelező házi elkülönítésbe!
A háromszéki főtanfelügyelő szerint a Mikes Kelemen Líceumnak, a Puskás Tivadar Szaklíceumnak, az oltszemi és sepsiszentgyörgyi, Kálvin téri speciális iskoláknak, illetve a dálnoki óvodának és iskolának összesen több mint 2000 tanulója és mintegy 200 pedagógusa és kisegítő személyzete érintett. Rámutatott: még érvényben van a megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatása miszerint ezeknek a tanintézeteknek minden diákjának és tanárjának kötelezően házi elkülönítésbe kell vonulnia. Mivel rengeteg személyt érint a karantén a Közegészségügyi Igazgatóság pontosítást kért a szakminisztériumtól, hogy mi az eljárás ilyen esetben.
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő
Minden érintett maradjon otthon, javasolja Kiss Imre főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

Kiss Imre szerint az illetékes háromszéki hatóságok elemzik a helyzetet és várhatóan hétfőig döntést hoznak az ügyben, addig is mindenkinek otthon kell tartózkodnia. A főtanfelügyelő szerint az körvonaladózik, hogy konkrétan beazonosítják a fertőzöttek direkt kapcsolatait, diákokat, tanárokat és kisegítő személyzetet és majd csak azok kell karanténban maradjanak, aki pedig nem került direkt kapcsolatba a fertőzöttekkel elhagyhatja majd otthonát. A Közegészségügyi Igazgatóság minden karanténozottat értesíteni fog.

Sepsiszentgyörgyön jövő héttől áttérnek a hibrid oktatásra!

Sepsiszentgyörgyön jövő héttől a sárga forgatókönyv szerint folytatódik a tanítás, ami azt jelenti, hogy csak az óvodások, elemi osztályos kisdiákok, illetve a végzős osztályok vagyis a nyolcadikosok és tizenkettedikesek mennek be mind az iskolába, a többi évfolyamon hibrid oktatás lesz vagyis az osztály fele bejár iskolába a másik fele interneten követi a tanórát. Kivéve a vörös besorolású iskolákat, ahol kizárólag online tanítás lesz.

Kiss Imre szerint a megyeszékhely mellett jövő héttől Kovászna város, Sepsibükszád, Uzon, Zágon és Zabola került sárga besorolásba a növekvő fertőzések miatt. Az eddigi sárga besorolásból viszont zöldbe vált Kézdivásárhely, Bodzaforduló, Kökös, Gidófalva, Maksa, Kézdipoján, Szitabodza és Torja. Ezeken a településeken múlt héthez képest csökkent a fertőzöttek száma így a diákok jövő héten, hagyományos oktatásban tanulnak tovább.

Minden héten újra rangsorolják a tanintézményeket!

A főtanfelügyelő szerint Kovászna megyében minden csütörtökön az aznapi fertőzési mutatók alapján rangsorolják újra a településeket, illetve hét közben bármikor, ha egy településen vagy éppen egy tanintézményben a fertőzöttek száma hirtelen megugrik. Kiss Imre szerint hosszú távon egyre inkább arra kell számítani, hogy a sárga forgatókönyv érvényesül, vagyis vegyes rendszerű – hagyományos és online oktatás fog zajlani, ezért nagyon fontosak a további beruházások, hogy minden osztályteremben legyen webkamera, mikrofon, okostábla, amelyek által az éppen otthon lévő gyerekek is bekapcsolódhatnak a tanórákba.

A tanügyminisztérium 100 millió lejt kapott a kormány tartalékalapjából, amiből minden megyébe leosztott 2 millió lejt, mondta a háromszéki főtanfelügyelő, aki szerint mihamarabb elkezdik a közbeszerzést ám a bonyolult eljárás és a kevés lehetséges beszállító miatt várhatóan hónapokig is elhúzódhat míg megkapják a megrendelt eszközöket.