Koronavírus fertőzés miatt felfüggesztették az oktatást a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceumban. Három különböző osztályból három diákról és egy pedagógusról derült ki, hogy koronavírussal fertőzöttek így a megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a tanfelügyelőség rendelete értelmében a Mikes Kelemen Líceum csütörtöktől vörös besorolásba került, ami azt jelenti, hogy a következő 14 napban, azaz szeptember 30-ig a diákok online tanórákon vesznek részt. A háromszéki tanfelügyelőség közleménye szerint a bezárás ideje alatt a teljes iskolaépületet kitakarítják és fertőtlenítik.

Ágoston László a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: a sepsiszentgyörgyi líceum mind az 1053 diákja és 70 pedagógusa lakhelyi elkülönítésben kell maradjon a következő két hétben. Bár szigorúnak tűnhet az intézkedés, de az iskolán belül akkora az átjárás a tanárok, kisegítő személyzet és diákok között, hogy mindenkire érvényes a lakhelyi elkülönítés, magyarázta Ágoston László. Érdeklődésünkre leszögezte: ez az intézkedés nem érinti a gyerekek szüleit vagy pedagógusok családtagjait, mivel ők a „kapcsolatok kapcsolatának” számítanak, így elhagyhatják otthonaikat.

Osztályterem
Hamar kiürültek a padok egy sepsiszentgyörgyi iskolában | Fotó: Kovács Zsolt

Tudomásunk szerint a Mikes Kelemen középiskolából csütörtökön hazaküldtek mindenkit ám a diákok és tanárok nem kaptak egyértelmű utasítást arra vonatkozóan, hogy a következő két hétben nem hagyhatják el otthonaikat, csak arról értesítették őket, hogy ebben az időszakban online folytatódik az oktatás.

Mint arról beszámoltunk alig egy nappal az iskolakezdés után a Mikes Kelemen Líceum két tanulójáról és egy pedagógusáról kiderült, hogy koronavírus fertőzéssel kezdték a tanévet, ezért az érintett osztályokat kedden hazaküldték. Az ezt követően elvégzett koronavírus tesztek során viszont nőtt a fertőzöttek száma hiszen három különböző osztályból három gyermek és egy tanár tesztje is pozitív lett, ezért életbe lépett az iskola vörös besorolása, azaz a hagyományos oktatás felfüggesztése és a távoktatás bevezetése. Úgy tudjuk a következő két hétben a Mikes Kelemen Líceum tanárai otthonról, online oktatási platformok révén kell megoldják a tanítást.

Félő ugyanakkor, hogy a Mikes Kelemen Líceum után más sepsiszentgyörgyi iskolákban is megjelenik a fertőzés mivel úgy tudjuk az iskolakezdés előtt több tanintézmény végzős diákjai közös nyárbúcsúztató bulikat tartottak, amelyeken jelen volt az a tizenkettedikes tanuló is, akiről már kedden kiderült, hogy koronavírussal fertőzött.