Alig egy nappal az iskolakezdés után koronavírus fertőzött diákokat és pedagógusokat azonosítottak. Két iskolában – a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceumban és a Kovászna városi Kőrösi Csoma Sándor líceumban – összesen négy tanulóról és egy pedagógusról igazolódott be, hogy koronavírussal fertőzöttek.

A háromszéki tanfelügyelőség közleménye szerint egy nappal az iskolakezdés után a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen líceum egyik VI. És egyik XII. osztályában diákoknak és a hatodikosok osztályfőnökének lett pozitív a koronavírus tesztje. A kovásznai iskola egyik első osztályának tanítója esetében áll fenn a koronavírus fertőzöttség gyanúja.

A háromszéki egészségügyi hatóságok az érintett osztályok összes tanulóját lakhelyi elkülönítésbe helyezték, így számukra a tanórák online folytatódnak. A Kovászna megyei tanfelügyelőség közleménye szerint néhány diák fertőzöttsége miatt jelenleg hét iskola 79 tanulója van lakhelyi elkülönítésben és 13 diák intézményes karanténban tartózkodik. Hat háromszéki tanintézet hat pedagógusa van lakhelyi elkülönítésben és hatan vannak intézményes karanténban.

Mint arról beszámoltunk hétfőn a 303 Kovászna megyei tanintézetből 220-ban kezdték a tanévet a zöld forgatókönyv szerint vagyis a diákok bementek óvodába vagy iskolába, 83 iskolában pedig sárga forgatókönyv szerint kezdődött az új tanév, vagyis a diákok fele bejár az osztályterembe a másik fele pedig interneten követi a tanórát és időnként cserélnek. Amint az várható volt az iskolakezdés után megnő a koronavírus fertőzések száma is az iskolák státusza a diákok és pedagógusok fertőzöttsége függvényében állandó jelleggel változhat.

A Kovászna megyei prefektúra keddi közlése szerint az elmúlt 24 órában kilenc újabb koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a megyében és koronavírus fertőzéshez köthetően elhunyt egy 73 éves kézdivásárhelyi és egy 82 éves sepsiszentgyörgyi férfi, mindketten társult betegségekben is szenvedtek. A járvány kitörése óta Háromszéken 964-en fertőződtek meg koronavírussal, 738 személyt gyógyultnak nyilvánítottak és 29 fertőzött elhunyt.