Bezárták a kézdivásárhelyi kórház sebészeti osztályát, miután két ott dolgozó orvosról kiderült, hogy koronavírus fertőzött. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház újraszervezte sebészeti osztályát és készek arra, hogy elvégezzék a sürgősségi műtéteket, ehhez azonban a megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyására van még szükség, tájékoztatott András Nagy Róbert kórházigazgató.

A kézdivásárhelyi kórház vezetőségének közleménye szerint a sebészeti osztály három dolgozója június 8-án betegségre, lázra, emésztési zavarokra panaszkodott ezért letesztelték őket. Ennek nyomán két orvosról derült ki, hogy koronavírussal fertőződött, a harmadik orvos teszteredménye negatív lett.

Kézdivásárhelyi kórház
Kézdivásárhelyi kórház | Fotó: Facebook

A kézdivásárhelyi kórházon belüli fertőzés megjelenése miatt elrendelték a sebészeti osztály bezárását, a fertőzött orvosokat más kórházakba utalták kezelésre. Kézdivásárhelyen elkezdték az egészségügyi személyzet és a bennfekvő betegek koronavírus tesztelését. A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság elindította a járványtani vizsgálatot, hogy megállapítsák kikkel kerültek kapcsolatba a fertőzött orvosok.

A sepsiszentgyörgyi kórház kész elvégezni a sürgősségi műtéteket!

Mint arról beszámoltunk Iulian Todor háromszéki prefektus szerint a Covid-19 vírussal fertőzött orvosok egyike székelyudvarhelyi a másik pedig brassói ám mindketten a kézdivásárhelyi kórházban teljesítettek szolgálatot. Bár a prefektus azt állította, hogy a fertőzött orvosok egyikét a sepsiszentgyörgyi kórházba utalták a másikat pedig a brassói kórházban kezelik, ezt az értesülést cáfolta András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint hozzájuk nem még utalták be egyik fertőzött kézdivásárhelyi orvost sem.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert szerdai online sajtótájékoztatón, újságírói kérdésremiszerint készek-e segíteni a kézdivásárhelyi kórházon – válaszolva elmondta: a megyei kórház mindig is segített a kisebb, városi kórházakon, nem csak a járvány időszakában. Hozzátette: a sebészeti osztály elő van készítve, akár azonnal elkezdhetik elvégezni a sürgősségi műtéteket, azért, hogy a háromszéki betegeket ne kelljen más kórházakba utaztatni, de ahhoz, hogy elindíthassák a sebészetet a megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyására van szükség.

Nyolc beteg a sepsiszentgyörgyi kórházban

A koronavírus fertőzötteket ellátó sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban jelenleg 3 igazolt és 5 koronavírus gyanús beteget kezelnek, számolt be András Nagy Róbert. Hozzátette: a június 3 és 10-e közti időszakban 6 gyógyult személyt utaltak ki. A jelenleg bennfekvő páciensek állapota kielégítő, egyikük sem szorul lélegeztetőgépre és nem kellett senkit az intenzív terápiára utalni.