Az elmúlt időszakban a sepsiszentgyörgyi kórházban dolgozó szakorvosok gyakran telefonon tartották a kapcsolatot a betegeikkel. András-Nagy Róbert kórházigazgató online sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a február 1. és május 31. közötti időszakban 16.489 vizsgálatot végeztek el, ennek a 80 százaléka telemedicina útján zajlott.

Leginkább a krónikus betegeken tudtak ilyen módon segíteni, ahol az orvos ismerte a kórelőzményt, így a telefonos beszélgetések során módosíthatta, megerősíthette a kezelést, esetleg laboratóriumi kivizsgálást javasolt, a küldőpapírt, a receptet pedig elektronikus levélben küldte el. A kórházigazgató szerint a következő időszakban nagyobb hangsúlyt kell fektetni az egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztésére, hogy a távgyógyászat lehetőségeit ki tudják aknázni.

András Nagy Róbert hangsúlyozta: sok esetben szükség van az orvos-beteg találkozásra, ám van amikor a távgyógyászat megkönnyíti az orvos és a beteg életét, például a küldőpapírt, receptet elektronikus levélben kaphatja meg a beteg. Az igazgató szerint a sepsiszentgyörgyi kórház teljes körű tevékenysége július 1-től visszaindul ám arra törekednek, hogy a távgyógyászatot köztes megoldásként továbbra is fenntartsák.

kórházi műtét
Kórházi ellátás | Fotó: Máthé Csaba
Tizenkét beteget látnak el a sepsiszentgyörgyi kórházban

A szerda délutáni adatok szerint tizenkét beteg tartózkodik a sepsiszentgyörgyi kórházban. Két esetben fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, tíz betegnél pedig már visszaigazolták a tesztek a fertőzést. Két személyt Brassóból vettek át, egyet sebészeti beavatkozásra, egy koronavírussal fertőzött kismamát pedig szülés után hoztak a brassói kórházból Sepsiszentgyörgyre.

Rosu Mátyás orvos igazgató elmondta, egy beteg van súlyosabb állapotban, de ő sem szorul intenzív terápiás ellátásra. „A járvány kitörése óta összesen három beteg hagyhatta el jó egészségi állapotban az intenzív terápiát”- mondta az orvos igazgató. A többi bennfekvő beteg esetében a koronavírus fertőzés enyhe vagy közepes lefolyású.

Rosu Mátyás újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta: hazatérhetett az a 92 esztendős brassói hölgy is, aki hetekig türelmetlenül várta a kórházban, hogy negatív legyen a koronavírus tesztje, mert addig hiába volt megfelelő az állapota, nem mehetett haza.