Szabadulna a kórházból egy 98 éves, tünetmentes asszony, de a törvény nem engedi. A hatályos jogszabály szerint kötelezően kórházban kell tartani minden koronavírus fertőzöttet, akkor is ha tünetmentes és egészségi állapota megengedné, hogy lakhelyi elkülönítésbe kerüljön.

Emiatt harmadik hete a sepsiszentgyörgyi kórházban fekszik egy 98 éves hölgy, aki Brassó megyéből érkezett egy sebészeti beavatkozásra. Bár a sebészeti problémáját megoldották, abból a betegségből meggyógyult, de a koronavírus tesztje folyamatosan pozitív, számolt be Dr. Rosu Mátyás.

kórház vezetői
Rosu Mátyás orvosigazgató és András-Nagy Róbert menedzser online sajtótájékoztatója | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója szerint az idős asszonynak ugyan nincsenek koronavírus tünetei de mivel a tesztjei pozitívak, a hatályos jogszabály értelmében nem engedhetik haza, lakhelyi elkülönítésbe.

Dr. Rosu Mátyás szerint a 98 éves asszonyt leginkább a bezártság viseli meg, hiszen szeretne friss levegőre menni és családjával találkozni, de a törvény szerint nem hagyhatja el a kórtermet és csak védőöltözetben lévő orvosokkal és ápolókkal találkozhat.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója úgy véli: a tünetmentes koronavírus fertőzötteket nem kellene kórházban tartani, ha van lehetőségük lakhelyi elkülönítésbe vonulni. Ez az állam számára is költséghatékonyabb lenne.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 35 koronavírus fertőzöttet és 2 fertőzés gyanús személyt ápolnak. Közülük egy fertőzött van lélegeztetőgépen és hatan teljesen tünetmentesek, a többiek számára a betegség enyhe vagy közepes lefolyású.