Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester nemrég éles bírálatot fogalmazott meg a járvány miatt kialakult helyzet kapcsán. Az elöljáró arról nyilatkozott, hogy a céhes városi kórház Kovászna megye első számú betegellátó intézményévé lépett elé, az egészségügyi személyzet rengeteg nehéz esetet kell ellásson és mindez nagy anyagi terhet ró a kézdivásárhelyi önkormányzatra, miközben a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház mintegy 1100 alkalmazottja alig pár benn fekvő beteggel foglalkozik.

A Sláger Rádió kérdésére, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház milyen módon támogatja a betegek nyomása alá került kézdivásárhelyi kórházat, András Nagy Róbert elmondta: az elmúlt tíz évben, bármikor segítségre volt szüksége a kézdivásárhelyi kórháznak a sepsiszentgyörgyi kórház igyekezett segíteni. Ezt megteszik a következőkben is, amikor Kézdivásárhelyről segítség kérést kapnak. A kórházmenedzser szerint jelenleg a sepsiszentgyörgyi kórház mintegy 15 munkatársa dolgozik Kézdivásárhelyen és szerdán újabb 3 ortopédiai asszisztenst irányítottak át a céhes városi kórházba.

Kézdivásárhelyi kórház
Kézdivásárhelyi kórház | Fotó: Facebook

András Nagy Róbert szerint a jelenlegi állapot egyik kórház és a betegek számára se megfelelő, a koronavírus járvány megmutatta a rendszerhibákat, amelyeket a következő, csendesebb időszakban ki kell javítani. Ennek érdekében megyei, regionális és országos szinten is meg kell hozni olyan döntéseket, amelyek a betegellátás minőségét javítják.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint az összes háromszéki kórházának a jövőben lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a megye lakossága egészségügyi szempontból nagyobb biztonságban legyen. András Nagy Róbert szerint ha valamelyik városi kórháznál bővíteni kell az oxigén hálózatot, azt be kell szerezni ha pedig intenzív terápiás orvosokra van szükség, akkor el kell menni az egyetemi központokba és ide kell csalogatni a rezidens orvosokat. Ha mindenki kreatívan áll a dolgokhoz, akkor nagyban lehet javítani a betegek ellátását, mondta az igazgató.

Visszarendezik a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházat

András Nagy Róbert elmondta: szeretnék mihamarabb visszarendezni a sepsiszentgyörgyi kórházat, hogy megnyithassák az osztályokat és elkezdjék a más betegségek kezelését is. Tervek szerint a fertőző osztály épületét fenntartják a koronavírus fertőzött és fertőzés gyanús személyek számára, akiket külön emeleteken különítenek el.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A kórház visszarendezése a normális működési körülmények közé, időigényes de bíznak abba, hogy jövő hónapban megvalósul. Mindennek az is feltétele, hogy a kórház udvarán egy konténerekből álló, moduláris sürgősségi osztályt rendezzenek be a koronavírus fertőzöttek és fertőzés gyanúsak számára, hogy a sürgősségi osztályon a többi beteget tudják ellátni.

A háromszékiek megrohanták a járóbeteg rendelőt

A koronavírus járvány miatt egy ideig zárva tartó sepsiszentgyörgyi járóbeteg rendelőben jövő hónap elején – június 2án indítják újra az osztályok nagy részét. A sokáig szakorvosi ellátás nélkül maradt betegek pedig „megrohanták” a kórház honlapját és online kértek időpontot orvosukhoz. András Nagy Róbert szerint a járóbeteg rendelő szinte minden osztályán egy hónapra előre lefoglalták a szabad időpontokat, a neurológia, belgyógyászat és kardiológia a leginkább zsúfolt osztályok.