„A május 15ét követő néhány napban a szükségállapot és a vészhelyzeti állapot közti átmenti időszakban az emberek a józan paraszti eszükre hallgatva kell tevékenykedjenek, hogy ne nullázzuk le azt a két hónapot, amit eddig elszigeteltségben végigszenvedtünk”, véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerdai, online sajtótájékoztatón megállapította: mindannyian megélhetjük, hogy mennyire igaz a korábbi állítása, miszerint Románia államformája az „alkotmányos káosz”, hiszen a kormánynak még nem sikerült tisztáznia, milyen szabályok vonatkoznak a péntektől következő időszakra.

Antal Árpád szerint pontos és végleges szabályozások hiányában az önkormányzatok sem tudják milyen döntéseket kell meghozniuk a szigorítások enyhítését követő időszakra. A polgármester rámutatott: a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak és alárendelt intézményeinek 1503 alkalmazottja van, amelyből 367-en vannak kényszerszabadságon és 12-en kértek szabadságot, hogy felügyelhessék kényszervakáción lévő gyerekeiket. Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézményeknél a kényszerszabadságok főként a kulturális intézményeket érinti, amelyek minden alkalmazottja technikai munkanélküliségen van, de a város szabadidős létesítményeit működtető SepsiRekreatív kft- és a Multitrans közszállítási vállalat alkalmazottainak kétharmada van kényszerszabadságon. Gond az, hogy világos szabályozások hiányában még nem tudni, hogy péntektől őket vissza lehet-e hívni munkába.

Antal Árpád polgármester
Antal Árpád polgármester védőmaszkban | Fotó: Háromszéki Önkormányzat

Másik probléma, hogy még nem tudni azt sem, hogy a szükségállapot lejárta után a helyi rendőrség visszakerül-e az önkormányzat alárendeltségébe, hiszen jelenleg az országos rendőrség irányítása alatt állnak. Emiatt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem tud dönteni arról, hogy újraindítja-e a fizetős parkolást a városban. Antal Árpád emlékeztetett, hogy a szükségállapot ideje alatt ingyenessé tették a parkolást, ám még nem ért véget a kijárási tilalom és az látható, hogy alig lehet parkolóhelyet találni. A helyi rendőrség nélkül hiába indítanák újra a fizetős parkolást, ha nem lesz aki mindezt ellenőrizze. Másrészt meg kell oldani a parkoló automaták naponta többszöri fertőtlenítését is.

Antal Árpád szerint várhatóan lesz néhány átmeneti nap a szükségállapot és vészhelyzet között, amit nem szabályoznak törvények, gyakorlatilag visszatér a normális állapot, ám ezeket a napokat a józan paraszti észre hallgatva kell átélni, hiszen mindenki komoly áldozatokat hozott az elmúlt két hónapban, nem kellene ennek hozadékát lenullázni néhány nap alatt.