Nagyszámú teszteléssel próbálják megelőzni a koronavírus terjedését a sepsiszentgyörgyi kórházban, ez viszont azt is jelenti, hogy minden tünetmentes hordozót kiszűrnek, több az esetszám. Miközben az április 14-ei adatok szerint az országban több mint 70 ezer tesztet végeztek el, Kovászna megyében 1454-et, ez azt jelenti, hogy országosan százezer lakosra 349 koronavírus-teszt jut, Háromszéken pedig kétszer ennyi, vagyis százezer lakosra 692.

András-Nagy Róbert kórházigazgató szerdán online sajtótájékoztatón elmondta, március 23-a óta összesen 947 tesztet végeztek el, a kórház alkalmazottainak mintegy 90 százalékát tesztelték. Jelenleg 65 kórházi alkalmazottnál mutatták ki a koronavírus jelenlétét: 16 orvos, 31 egészségügyi asszisztens, 13 ápoló és 5 más alkalmazott fertőzött. Közülük a többség tünetmentes, haton szorulnak kórházi kezelésre.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató online sajtótájékoztatón | Fotó: Kovács Zsolt

Az elemzések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a személyzet megfertőződése az olyan betegekkel hozható összefüggésbe, akiket a beutalás után diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, vagy akik a beutaláskor letagadták, hogy külföldön jártak, vagy kapcsolatba kerültek fertőzött személlyel. A lakosság körében olyan mértékben elterjedt már a fertőzés, hogy olyan alkalmazottaknál is kimutatták a koronavírust, akik napok óta nem teljesítettek szolgálatot a kórházban.

Vásároltak ezer gyorstesztet, folytatják a személyzet időszakos tesztelését, valamint a sürgősségen jelentkező betegeket is tesztelik, hogy a fertőzés terjedését lassítsák, mondta az igazgató. Ezzel vállalják, hogy a munkatársaik egy része nem tud dolgozni, hiszen lakhelyi elkülönítésbe kerül, de átszervezéssel, áthelyezésekkel eddig sikerült biztosítani a betegellátást.

Harminchárom koronavírusos beteg a sepsiszentgyörgyi kórházban

Jelenleg 33 koronavírussal diagnosztizált beteget kezelnek a sepsiszentgyörgyi kórházban, közülük 25 személyt a koronavírusos betegek kezelésére berendezett osztályon, két személyt az intenzív terápián, hat koronavírusos beteg Brassóból érkezett sebészeti beavatkozásra. A koronavírussal diagnosztizált betegek közül négy kiskorú, nem töltötték be a tíz évet.

kórház vezetői
Rosu Mátyás orvosigazgató és András-Nagy Róbert menedzser online sajtótájékoztatója | Fotó: Kovács Zsolt

Az intenzív osztályon kezelt két beteg lélegeztetőgépre szorul, állapotuk az elmúlt napokban nem javult, de nem is romlott. Két nappal ezelőtt egy beteg elhunyt, esetében nem érkezett még vissza a teszteredmény. További 11 esetben fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, közöttük is van öt kiskorú.

Rosu Mátyás orvos-igazgató elmondta, a betegek többségénél a betegség lefolyása könnyű vagy közepes súlyosságú. Hozzátette, az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében a könnyű lefolyású eseteket hazaengedhetik, nem kell megvárják az egymás utáni két negatív teszteredményt. Ők lakhelyi elkülönítésbe kerülnek, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján összeállítanak egy útmutatót, hogy miként óvhatják a családtagjaikat.