A Stratégiai Kommunikációs Csoport keddi jelentése szerint Háromszéken 124 koronavírus fertőzöttet tartanak nyilván. Őket azonban nem mind a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban kezelik, hiszen egyrészt, aki tünetmentes és van lehetősége otthonában elszigetelődni, az maradhat otthon egészségügyi felügyelet alatt, másrészt az országos statisztikát a lakcím alapján állítják össze, de van akit nem a lakhelye szerinti kórházban kezelnek.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház intenzív terápiás osztályán dolgozó 38 alkalmazottból 20-an koronavírus fertőzöttek, ezért az osztály átszervezésre szorult, oda a kardiológiáról helyeztek át személyzetet, de a kórház vezetősége a környező megyéktől is kért orvosi segítséget. András Nagy Róbert kórházigazgató szerint a csíkszeredai és székelyudvarhelyi kórházaktól elutasító választ kaptak. A marosvásárhelyi kórház azonban egy intenzív terápiás szakorvost és egy rezidens orvost küldött Sepsiszentgyörgyre, míg a brassói kórház jelezte: átveszi azokat a betegeket, melyek meghaladják a sepsiszentgyörgyi kapacitását.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt
Jó hír a háromszéki várandósoknak és krónikus betegeknek

Háromszéken megpróbálják megvédeni a várandós kismamákat a koronavírus fertőzéstől ezért feltérképezik és tesztelik őket. András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere szerint a megyei Közegészségügyi Igazgatóság a családorvosoktól és a polgármesteri hivataloktól bekért adatok alapján számba veszi az összes várandós asszonyt. A 38 hetes terheseket pedig letesztelik koronavírusra. Ennek célja, hogy előre tudják szüléskor melyik kórházba küldjék őket. A sepsiszentgyörgyi kórházban ugyanis azokat a várandós asszonyokat látják el, akik megfertőződtek koronavírussal, vagy esetükben fennáll a fertőzés gyanúja. Aki pedig „tiszta”, azaz nem áll fenn a koronavírus-fertőzés gyanúja sem, a kézdivásárhelyi kórházban fog szülni.

András Nagy Róbert kórházigazgató szerint további jó hír, hogy a sepsiszentgyörgyi tüdőkórház épületében berendezett és megfelelően biztonságossá tett osztályain újraindul az onkológiai, reumatológiai és hematológiai betegek ellátása. Minden érintett beteggel telefonon felvették a kapcsolatot és értesítették őket a kezelésük újraindításáról. Hozzátette: mivel az onkológiai, reumatológiai és hematológiai betegségekben szenvedők fokozottan veszélyeztetettek, a kezelésük előtt tesztelik őket a koronavírusra.