A koronavírus-járvány kezdete óta a sepsiszentgyörgyi kórház 48 alkalmazottja fertőzött meg összesen: orvosok, egészségügyi asszisztensek, kisegítő személyzet. Az intenzív terápiás osztály 38 munkatársa közül húszat diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. András-Nagy Róbert kórházigazgató pénteken online sajtótájékoztatón elmondta: a kardiológiáról irányítottak át szakembereket az intenzív-terápiára, hogy zavartalan működjön a betegellátás.

Segítséget kért a sepsiszentgyörgyi kórház!

Segítséget kértek a környező megyék kórházaitól, Csíkszeredából és Székhelyudvarhelyről visszautasító választ kaptak, a brassói kórház viszont átveszi azokat a betegeket, melyek meghaladják a sepsiszentgyörgyi kapacitását. A marosvásárhelyi kórházból pedig rezidens orvosokat küldenek Sepsiszentgyörgyre.

Sepsiszentgyörgyi kórház
Sepsiszentgyörgyi kórház

Az igazgató elmondta, közel a teljes kórházi-személyzetet tesztelték, eddig mintegy 900 mintát vettek le, az országban vannak olyan megyék, ahol ennek a töredékét végezték el. A fertőzött egészségügyi alkalmazottak egy részét otthon kezelik, lakhelyi elkülönítésben vannak. Keresik a megoldást, hogy a következő időszakban bővítsék az orvos- asszisztens létszámot.

Kiskorú fertőzöttek a kórházban

A sepsiszentgyörgyi kórházban a péntek délutáni adatok szerint 32 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek, közülük hat kiskorú, öt még nem töltötte be a tíz évet, egy tizennyolc év alatti. A felnőttek közül két beteg van kritikus állapotban, őket az intenzív terápián ápolják.

További nyolc beteg fertőzés-gyanús, esetükben a tünetek utalnak koronavírusra, viszont még nem érkezett vissza a teszteredményük. Ezen esetek között is van egy kiskorú. Az igazgató rámutatott, április 8. és 10.-e között öt koronavírussal fertőzött, gyógyult beteget engedtek haza a kórházból.

sürgősség
Sepsiszentgyörgyi kórház. Irány a sürgősség | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi kórházban eddig négy koronavírussal fertőzött beteg veszítette életét, mindannyiuknak volt társult betegsége is. Az elmúlt időszakban szintén a kórházban halt meg egy Brassó megyei személy, akit sebészeti beavatkozásra, súlyos állapotban hoztak Sepsiszentgyörgyre. Ő a Brassó megyei statisztikákban jelenik meg.

Feltérképezik a háromszéki kismamákat

A Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság a családorvosoktól, önkormányzatoktól bekért adatok alapján számba veszi a háromszéki várandós kismamákat. A 38 hetes terheseket letesztelik koronavírusra, hogy előre tudják, a szüléskor melyik kórházba küldjék. A sepsiszentgyörgyi kórházban azokat a kismamákat fogadják, akik megfertőződtek koronavírussal, vagy fennáll a fertőzés gyanúja.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

Akinél nem áll fenn a koronavírus-fertőzés gyanúja sem, a kézdivásárhelyi kórházban fog szülni. A kovásznai városi kórházban az oda bejelentkezett kismamákat látják el. András-Nagy Róbert abban bízik, hogy bár korábban öt szülész-nőgyógyász szakorvost is koronavírussal diagnosztizáltak, jövő héttől annyi orvos munkába áll, hogy be tudják indítani a szülészet- nőgyógyászat ügyeletet.

Újraindul az onkológia, reumatológia és hematológia

Hétfőtől újraindul a sepsiszentgyörgyi kórházban az onkológiai, reumatológiai és hematológiai betegek ellátása. Őket egy különálló épületben, az eddigi tüdőkórházban látják el, hogy ne legyenek kitéve a fertőzés veszélyének. Az igazgató elmondta, minden nyilvántartásban levő beteggel telefonon felvették a kapcsolatot. Mivel ezek a betegek fokozottan veszélyeztetettek, a kezelés előtt tesztelik őket a koronavírusra, hogy egymást ne betegítsék meg a vírussal.