Az ország több kórházát is meglepetésként érte és elégedetlenek az egészségügyi minisztérium rendeletével, amelyben megváltoztatta több kórház rendeltetését és kijelölt 52 kórházat, ahol koronavírus fertőzött betegeket kell ellátni, illetve mások kisegítő kórház státust kaptak.

Kovászna megyében eddig a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház látta el a koronavírus fertőzött vagy fertőzés gyanús eseteket, ám a Hivatalos Közlönyben megjelent rendelet értelmében a kézdivásárhelyi városi kórház kisegítő státust kapott, ami azt jelenti, hogy oda küldenék azokat a koronavírus fertőzött betegeket, akiknek valamilyen társult betegsége is van. Hasonló a helyzet Brassó megyében is, ahol a fogarasi városi kórházat minősítették kisegítő kórházzá ám ennek megváltoztatását kérik a kórház igazgatók és Adrian Veștea megyei tanácselnök is, mert nem szeretnék ha a brassói kórházakból Fogarasra hurcolnák a fertőzést.

Az erőforrásokat egy helyre csoportosítva kellene küzdeni a járvány ellen!

Szakemberek javaslatai és több érv is amellett szólnak, hogy megyénként egy kórházba csoportosítsák az erőforrásokat és ott lássák el a koronavírus fertőzötteket és a fertőzés gyanús személyeket, ne pedig két kórházba osszák meg a rendelkezésre álló erőforrásokat és a betegeket is, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere elmondta: a rendelettel kapcsolatban átiratot küldött az egészségügyi minisztériumba, kérve, hogy változtassák meg a kórházi besorolást tartalmazó listát.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint megyénként egy jól felszerelt és ellátott kórházat kellene kialakítani a koronavírus járvány elleni küzdelemre. „Számunkra sokkal nagyobb segítség lenne, ha a kézdivásárhelyi városi kórház megmaradjon meg «tisztának», hogy tudjuk odaküldeni a nem koronavírus fertőzött vagy fertőzés gyanús személyeket és ott biztonságos ellátásban részesüljenek”, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert.

Hozzátette: Sepsiszentgyörgyön már átszervezték és bővítették a kórház befogadó képességét, az intézmény főépületét kimondottan koronavírus fertőzött betegek ellátására rendezték be, ahol egy időben 200-250 beteget el tudnak látni, illetve további 60 koronavírus fertőzés gyanús személyt tudnak elkülöníteni. Emellett két és félszeresére növelték az oxigénellátás kapacitását. „Kérjük, hogy a kórházak feladatait ne keverjék össze és a hatékony betegellátás érdekében összpontosítsák megyénként egy helyre a koronavírus leküzdéséhez szükséges erőforrásokat”, mondta András Nagy Róbert.

Kézdivásárhelyen sem örvendenek a kórház új rendeltetésének

A kézdivásárhelyi városi kórház vezetősége – Canea-Kocsis András menedzser és Dr. Borbáth Anikó orvosigazgató – közleményben foglalt állást a kialakult helyzetről. Rámutatnak, hogy a céhes városi kórház eddig a sürgősségi esetek ellátását biztosította ám a megváltozott rendeltetés után azokat a koronavírusos betegeket kell fogadnia, akik a társbetegségük kezelése érdekében szorulnak orvosi ellátásra, például, ha egy koronavírussal fertőzöttnek szülnie kell vagy végtagtörést szenvedett stb.

Kézdivásárhelyi kórház
Kézdivásárhelyi kórház | Fotó: Facebook

Hozzáteszik: a kórház vezetősége ígéretet kapott, hogy az igazolt koronavírusos betegeket ellátó kórházakat az Egészségügyi Minisztérium támogatja az ehhez szükséges orvosi gépekkel, illetve védőfelszerelésekkel. Rámutatnak ugyanakkor, hogy a rendelet értelmében a kézdivásárhelyi kórház egy szakember irányításával csak az enyhe koronavírus tünetekkel érkező betegek társbetegségeit kezeli, a kritikus állapotban lévő koronavírusos betegeket továbbra is a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház látja el. Ugyanakkor arra kérik a kézdivásárhelyieket, hogy bármilyen orvosi sürgősségi eset állna elő, ne menjenek közvetlenül a kézdivásárhelyi kórházba, hanem kérjenek segítséget az 112-es sürgősségi hívószámon!

A háromszéki kórházak nem fogadják el egyetlen orvos áthelyezését sem

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója, Dr. Rosu Mátyás kijelentette: nem fogadják el, hogy egyetlen orvosukat is áthelyezzék valamely más megye kórházába mivel helyben szükség van minden szakemberre a koronavírus járvány elleni harcban. „Egy csapat vagyunk, együtt fogunk dolgozni”, határozottan nemet mondunk az orvosaink áthelyezésére, szögezte le Dr. Rosu Mátyás.

kórházi műtét
Kórházi ellátás | Fotó: Máthé Csaba

Hasonló véleményen van a kézdivásárhelyi városi kórház vezetősége is, amely közleményben kifejti: minden erejükkel azon vannak, hogy az egészségügyi személyzetet megvédjék, felszereljék, és ellenálljanak annak, hogy az orvosokat elhelyezzék más központokba, ugyanis nagyon nagy szükség van a személyzetre helyben is.