Első alkalommal tartott online tanácsülést Sepsiszentgyörgy önkormányzata, amelyen különböző összegeket csoportosítottak át a város költségvetésében, számolt be hétfői videó sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint 4,3 millió lejjel egészítették ki a város idei költségvetését, ennek az összegnek egy részét a koronavírus járvány megelőzésre másik részét pedig különböző munkálatokra költik.

Antal Árpád szerint a 4,3 millió lejes költségvetés kiegészítésből 3,5 millió lejt költenek regionális fejlesztési pályázatokból elnyert munkálatokra, így az Állomás negyedi tó és környéke átalakítására, a Berde Áron Líceum udvarának rendezésére, Szépmezőn óvoda és bölcsőde építésére, a 7-es számú óvoda lebontására és az Orbán Balázs utcai új óvoda építésére, a Csíki negyedi és szépmezői sportpályák építésére. Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nemrégiben írta alá hat uniós pályázat finanszírozási szerződését, amelyek összértéke mintegy 30 millió lej. Ezek megvalósítására hamarosan elindítják a közbeszerzési eljárást, mondta a polgármester.

Elvettek a kultúrától és átcsoportosították járvány megelőzésre

Antal Árpád rámutatott: a szükségállapot miatt beláthatatlan ideig elmaradnak a kulturális rendezvények, bezárták a sepsiszentgyörgyi kulturális intézmények java részét és kényszerszabadságra küldték az alkalmazottakat. Ezek fenntartására az év elején elkülönített összegek egy részét átcsoportosították.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester és a sepsiszentgyörgyi városháza madártávlatból | Fotó: Kovács Zsolt

Mivel idén elmaradnak a Szent György napok a Kónya Ádám Művelődési Ház költségvetését 1,1 millió lejjel-, a Tamási Áron Színház büdzséjét 487.000 lejjel-, az Andrei Muresanu Színház költségvetését pedig 168.000 lejjel csökkentették. Emellett idén várhatóan elmarad a Székely Vágta és nem sikerül megvalósítani a Diákok Éve programsorozat egy részét sem, ezért az ezek támogatására szánt 500.000 lejt is átcsoportosították.

Ezekből az összegekből 800.000 lejt költenek a Sepsiszentgyörgyön, intézményes karanténban lévő személyek költségeinek fedezésére, 586.000 lejt költenek járványmegelőzésre, de további 2,8 millió lejes alapot hoztak létre a későbbiekben felmerülő koronavírus járvánnyal kapcsolatos kiadásokra. Az átcsoportosított összegekből 700.000 lejt fordítanak sepsiszentgyörgyi utcák javítására, amelyek ezekben a napokban is zajlanak, többek között a Kós Károly-, Andrei Saguna-, Ág-, Puskás Tivadar-, Sport-, Domb-, Benedek Elek-, Erege és Szarvas utcákban. Ugyanakkor 482.000 lejjel egészítették ki a város köztisztaságára szánt költségvetést. Ugyanakkor zajlik a városhoz tartozó Kilyén és Szotyor közvilágításának felújítása, illetve a tavaszi munkálatok a zöldövezetekben, parkokban.

Felfüggesztik a kulturális pályázatokat!

A Sláger Rádió kérdésére Antal Árpád elmondta: a korábban civil szervezeteknek meghirdetett kulturális pályázati támogatások már a szerződéskötés fázisában vannak, ezért a programot nem állítják le, viszont felfüggesztik a szerződések megkötését. Hozzátette: megvárják míg lejár a szükségállapot szerződést kötnek azokkal a pályázókkal, akik változatlan körülmények között meg tudják valósítani programjukat, a megmaradt pénzeket majd átcsoportosítják és újra meghirdetik a pályázatot.