A sepsiszentgyörgyi önkormányzat hat uniós pályázati szerződést írt alá a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel. Az összesen mintegy 30 millió lejes uniós támogatásból tanintézmények, szabadidős központok újulnak meg, de rendezik az Állomás negyedi tavat és környékét is. „A fejlesztésekre szánt uniós pénzek most az eddiginél is fontosabbak, hiszen a koronavírus-járvány gazdasági visszaesést is okoz”, mutatott rá Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az induló uniós finanszírozású pályázatok révén sportpályákat, óvodákat és bölcsődét építenek, felújítják a Berde Áron Szakképző Líceumot és rendezik az Állomás negyedi tavat és környékét. „Sepsiszentgyörgy önkormányzatának már tíz aláírt finanszírozási szerződése van több mint 42,6 millió lej értékben. Ez az összeg hamarosan növekedni fog, miután négy másik pályázati kérelmet is elbírál a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség. Ezek összege több mint 130 millió lej”, hangsúlyozta Simion Creţu a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

Berde Áron Líceum
Felújítják a Berde Áron Líceumot | Fotók: Sepsiszentgyörgyi önkormányzat sajtóirodája

A 2014-2020-as uniós költségvetési alapokból származó pénzből, a most aláírt szerződések alapján bővítik és felújítják a sepsiszentgyörgyi Kőrösi Csoma Sándor Óvodát, újjáépítik az Orbán Balázs utcai 7-es számú Óvodát, valamint óvodát és bölcsődét építenek Szépmezőn. Ezekre a beruházásokra több mint 6,2 millió lejt fognak fordítani. Emellett több mint 3,1 millió lejt fordítanak a Berde Áron Szakképző Líceum külső rendezési munkálataira.

Orbán Balázs óvoda
Újjáépítik az Orbán Balázs óvodát

A jelenleg kiszáradt Állomás negyedi tavat és környékét 19,6 millió lejből rendezik, helyére közel 3 hektárnyi zöldövezetet létesítenek, a Păiuş David hadnagy utca felőli bejárat 14 parkolóval és zöldövezettel bővül. 1400 négyzetméter sétáló ösvényt, illetve szaladó-, kosárlabda- és futballpályát, de egy színpadot is építenek. Emellett sportpályákat alakítanak ki a Csíki negyedben, ahol minifoci, kosárlabda, röplabda, padball, badminton pályák és létesülnek, de felállítanak két asztalitenisz asztalt is, játszóteret és zöldövezetet rendeznek.

Sportpályák épülnek a Csíki negyedben
Sportpályák épülnek a Csíki negyedben

Antal Árpád rámutatott: „ezek a vissza nem térítendő támogatások segítenek abban, hogy Sepsiszentgyörgy egy olyan dinamikus várossá váljon, ahol jó élni és jó letelepedni, ahol megéri tanulni és dolgozni. Hozzátette: eddig 17 uniós projektet fejeztek be: több mint 55 millió lejt használtak fel, hogy felújítsák a városközpontot és több tanintézményt a 2007-2013 közötti időszakban”.

Szépmező
Óvodát és bölcsődét építenek Szépmezőn

„Számos programot indítottunk el, amelyek a város fejlődését szolgálják. Szeretnénk újjáépíteni és modernizálni a különböző tanintézményeinket, szabadidős központjainkat, hogy a fiatalok bekapcsolódjanak a város életébe, hogy otthonos, korszerű óvodák, iskolák és sportlétesítmények jöjjenek létre”, vázolta fel a célokat Antal Árpád, aki hozzátette: „most azonban az a legfontosabb, hogy vigyázzunk egymásra. Meggyőződésem, hogy együtt túl tudunk lépni ezeken a nehéz időkön, és közösen örülünk majd a megvalósításoknak”.