A koronavírus járvány miatti szükségállapotban egyre jobban foglalkoztatja az embereket a közbiztonság romlása és az önvédelem megszervezése. Az online boltokban megnövekedett a kereslet a paprikaspray, az elektromos sokkoló és az airsoft pisztolyok iránt. Néhány óra alatt, amíg ezeket az oldalakat követtük, folyamatosan merültek ki a készletek, és egyre szűkült a kínálat. A könnygáz spray akár 30 lejért is beszerezhető, de teljesen valósághű airsoft pisztoly is vásárolható 200-700 lej között, elektromos sokkolót akár 100 lej alatti áron is kínálnak.

önvédelmi eszközök
Illusztráció: Önvédelmi eszközök

A Sláger Rádió által megszólaltatott őrző-védő és biztonságtechnikai cégek képviselői egyöntetűen arról számoltak be, hogy ebben az időszakban megnövekedett a kereslet a szolgáltatásaik és termékeik iránt. „Néhány óta követem a háromszéki sajtóban, hogy mindennaposak a betörések, rablások, fosztogatások. Az elkövetők erőszakosak, bántalmazzák az áldozatokat. Úgy döntöttem, vásárolok néhány könnygáz sprayt, egyet megtartok magamnak és adok a szüleimnek is. Remélem nem kell használni, de megnyugtat ha kéznél van”- mondta el a Sláger Rádiónak egy neve elhallgatását kérő háromszéki férfi.

Sokan aggódnak az önmaguk és vagyonuk biztonságáért!

Az elmúlt napokban egyre többen érdeklődnek arról, hogy milyen lehetőségük van arra, hogy megvédjék a családjukat, lakásukat és vállalkozásukat, mondta el a Sláger Rádiónak, András Róbert a Dakota Security biztonsági cég ügyvezető-tulajdonosa. Emlékeztetett, hogy a cégek egy része a szükségállapot miatt kénytelen volt leállítani tevékenységét így meg kell oldania a vállalkozása vagyonát, de magánszemélyek részéről is egyre több felkérés érkezik a távfelügyeletre.

Ez egy lakásba, üzletbe, székhelyre beszerelt riasztórendszert jelent és amikor nem tartózkodik ott senki, aktiválják a riasztót ami betörés esetén jelez a biztonsági cégnek, és azonnal a helyszínre sietnek. A rendszer akkor is működik, amikor a felügyelt ingatlanban tartózkodnak és vészhelyzet esetén valaki megnyomja a pánikgombot.

paprikaspray
Illusztráció

András Róbert elmondta, ebben az időszakban nagyon sokan érdeklődnek, hogy milyen lehetőségeik vannak az önvédelemre, például, hogy forgalmaz-e paprikasprayt, vagy arra kérik, a helyszínen mérje fel a lakást, a vállalkozás székhelyét, munkapontjait, és javasoljon megoldásokat. Többen érdeklődtek, hogy tartanak-e önvédelmi fegyver tartására feljogosító tanfolyamokat, ám ezeket a járványhelyzetben felfüggesztették. „Határozottan foglalkoztatja az önvédelem kérdése az embereket, ez jogos, de azért nem kell eltúlozni”- szögezte le a biztonsági szakember.

Hogyan védjük meg magunkat?

A jelenlegi rendkívüli helyzetben fokozottan kell figyelni az alapvető óvintézkedésekre: be kell zárni az ajtókat, a gyerekeknek is tudni kell, hogy idegennek soha ne nyissanak ajtót, mutatott rá András Róbert. Hangsúlyozta, nem lehet arra alapozni, hogy „tíz éve soha nem zárom az ajtót, és úgysem történt semmi”, most jobb az elővigyázatosság!

Hatékony eszköze lehet a megelőzésnek, ha a lakás, a cég környékére mozgásérzékelő reflektorokat szerelnek, hiszen a tolvajok, betörők általában ódzkodnak a fénytől. A térfigyelő kamerarendszer a megelőzést, de az utólagos azonosítást is szolgálhatja. Nagyobb védelmet nyújt az összetett rendszer, ami riasztót és térfigyelő kamerát is tartalmaz és a leghatásosabb a távfelügyelet, szögezte le a biztonsági szakértő. Rámutatott, nem mindenki engedheti meg magának ezeket a biztonságtechnikai rendszereket, szolgáltatásokat, de még mindig ott van a „telefonos segítség”, riasztani kell rendőröket.

Egy paprikaspray is kéznél lehet, ám ezeket az önvédelmi eszközöket nagyon körültekintően kell használni, tanácsolja. „Még mindig jobb, ha van és nem kell használni, mintha szükség lenne rá, és nincs”- szögezte le András Róbert. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy több támadó esetén ezek az eszközök nem hatásosak. Támadás esetén nagyon jól fel kell mérni a helyzetet, jól dönteni, hogy mi a teendő, és megfelelően reagálni, erre kiélezett helyzetben nem mindenki képes!

Óvatosan az önvédelemmel!

Minden tettünknek következménye van, az önvédelem sem marad minden esetben jogi következmények nélkül, hívta fel a figyelmet a szakember. Hangsúlyozta, utólag igazolni kell, hogy valóban önvédelemről volt szó, támadás történt, annak aki védekezett veszélyeztették az életét, a testi épségét.

A védelemnek arányosnak kell lennie a támadással! „Ha valaki egy palackkal támad ránk, nem foghatunk rá kést vagy fegyvert, bár egyértelmű, hogy ilyen helyzetben is védekezni kell, hiszen ha leütnek, eleshetünk, beüthetjük a fejünket, súlyos következményei lehetnek”- részletezte András Róbert.

önvédelem
Illusztráció

Tovább árnyalja a képet, hogy ha például az áldozat kiüti a támadó kezéből a kést, utána már nem bántalmazhatja, mert megszűnt a fenyegetés, holott bármikor újra felveheti a kést. Ez egy nagyon érzékeny dolog, pontos helyzetfelismerésre, gyors és jogszerű döntésre van szükség, szögezte le a biztonsági szakértő. Érdemes alaposan elolvasni és betartani az önvédelemre és önvédelmi eszközökre vonatkozó törvényeket!

Nagy igény a biztonsági rendszerekre

Ezekben a napokban Háromszéken egyre többen szereltetnének biztonsági rendszereket, mondta el a Sláger Rádiónak Kilyén Sándor mérnök, a sepsiszentgyörgyi Argus biztonságtechnikai cég tulajdonosa. Rámutatott, az üzletek többsége védett ebből a szempontból, mert a rendőrség ezt már korábban is megkövetelte, ám az a cég, amelyik eddig nem tette meg, most igyekszik pótolni.

Olyan sepsiszentgyörgyi üzlettulajdonos is keresett, akinek a boltjába a napokban törtek be”, részletezte a vállalkozó. Hozzátette: befejezetlen építkezésekre, magánházakba szereltetnének biztonsági rendszereket. „Az emberek nyugtalanok, aggódnak. Próbálják védeni az otthonukat, a vállalkozásukat”- mondta Kilyén Sándor.

biztonsági rendszer
Illusztráció

Hozzátette, nem tudnak minden felkérésnek eleget tenni a járványhelyzetben. „Óvom az alkalmazottaimat, csak oda küldöm őket dolgozni, ahol elkülönítve végezhetik el a munkát, nem fenyegeti őket a fertőzés veszélye”- mondta a vállalkozó.