A háromszéki rendfenntartók láthatólag nem tudják megfékezni az elmúlt napokban rendszeressé vált betörés sorozatot. A kijárási tilalom és az ezt felügyelni hivatott rendőrség, csendőrség és hadsereg sem tudja megelőzni a betöréseket és fosztogatásokat. A legtöbb esetben ugyan utólag azonosítják az elkövetőeket, ám az elmúlt héten több olyan eset is történt, hogy a rablók erőszakosak voltak, megverték az otthon tartózkodó háziakat.

Legutóbb egy hídvégi házba törtek be ismeretlenek, ahonnan háztartási gépeket, elektronikai eszközöket, ékszert és pénzt vittek magukkal, tájékoztatott hétfőn a rendőrség. Rámutatnak, hogy a hídvégi ház lakatlan volt, ezért a tulajdonos a hétvégén vette észre, hogy kifosztották. A rendőrök azonosították a két elkövetőt egy 30 és egy 19 éves férfit. Azok otthonában ugyanis megtalálták az ellopott tárgyak egy részét, amit visszaszolgáltattak jogos tulajdonosának. A betörők ellen bűnvádi eljárás indult.

Kijárási tilalom

Mint arról beszámoltunk péntekről szombatra virradó éjszaka két 15 és 18 éves fiatal bemászott a kerítésen egy sepsiszentgyörgyi, Sas utcai kisbolt udvarára, felfeszítették a bejárati ajtót és az üzletből élelmiszert és italokat vittek magukkal. Azt megelőzően csütörtök este egy hattagú rablóbanda tört be egy sepsiszentgyörgyi lakásba, felforgatták a lakást, megverték a tulajdonost, majd a lopott pénzzel távoztak. A sepsiszentgyörgyihez hasonló történt az Uzon községhez tartozó Szentivánlaborfalván is, ahol az álarcos rablók elaltatták a családi ház udvarán lévő kutyákat, behatoltak a lakásba, megverték a házaspárt és a házban talált pénzzel elmenekültek. Uzonban pedig felrobbantottak egy bankautomatát, a három tagú bandát őrizetbe vették.

A megromlott közbiztonság miatt aggódó háromszékiek a közösségi oldalakon buzdítanak önszerveződésre, mivel elpanaszolják, hogy nem érzik magukat biztonságban, annak ellenére, hogy a jogi keretek, vagyis a kijárási tilalom és az ezt felügyelni hivatott rendőrség, csendőrség és katonaság is adott lenne, hogy megelőzzék és megfékezzék a betöréseket és fosztogatásokat.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke arra szólította fel a Kovászna megyei készenléti bizottságot, a prefektust és a rendfenntartókat, hogy a kijárási tilalomra vonatkozó rendeletet a város minden negyedében egyformán alkalmazzák és figyelnek azokra a csoportokra, akik a kijárási tilalom ellenére gyalogosan járják a város utcáit.