Ha eddig, két hét alatt összesen 300 vírustesztre vettek labormintát Háromszéken, keddtől naponta 80-at végez el a Közegészségügyi Igazgatóság és a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház számára egy magánlaboratórium”, jelentette be keddi, online sajtótájékoztatóján Tamás Sándor.

A háromszéki önkormányzat elnöke szerint minderre az egészségügyi minisztérium egy rendelete teremt lehetőséget, amely engedélyezi, hogy a megyei közegészségügyi igazgatóságok és a kórházak a magánlaboratóriumokkal szerződést kössenek koronavírus tesztek elvégzésére.

Kovászna megyében a közegészségügyi igazgatóság és a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház kedden meg is kötötték az erről szóló szerződést a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam diagnosztikai központtal. Tamás Sándor szerint mind a két háromszéki egészségügyi intézménynek 1000 – 1000 darab koronavírus teszt elvégzésére van költségvetése.

Fejér Szilárd kutató, a Pro Vitam Diagnosztikai Központ képviselője elmondta: nyolc éve rendelkeznek a Real Time PCR készülékük amelyet kutatási célból használtak. A jelenlegi járvány miatt azonban öt hete átállították a laboratóriumukat koronavírus tesztelésre, beszerezték a szükséges dokumentumokat és jelenleg az ország 20 másik magánlaboratóriumával együtt bekerültek az egészségügyi minisztérium programjába, amelynek keretében koordináltan végzik a koronavírus teszteket. A sepsiszentgyörgyi magánlaboratóriumban jelenleg napi 80 tesztet tudnak elvégezni, de készen állnak, hogy ezt napi 150-re bővítsék. Háromszéken néhány napja nem igazoltak új koronavírus fertőzött betegeket.