Sepsiszentgyörgyön is megvan az első két bizonyítottan koronavírus fertőzés eset. Jó hír viszont, hogy ezek a személyek külföldről való hazatérésük óta önkéntes karanténba vonultak otthonukban, számolt be Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester.

A háromszéki prefektúra közleménye szerint egy 30 éves nő és egy 32 éves férfiról igazolódott be, hogy koronavírussal fertőzöttek. A sepsiszentgyörgyi házaspár március 17-én tért haza Franciaországból és azonnal lakhelyi elkülönítésbe vonultak. A laborvizsgálatok során csütörtökön igazolódott be, hogy fertőzöttek, de általános állapotuk jónak mondható. Esetükben újabb laborvizsgálatot végeznek.

koronavírus
Illusztráció: szeretlekmagyarorszag.hu

Mint arról beszámoltunk a Kovászna megyei prefektúra adatai szerint naponta több százan kerülnek lakhelyi elkülönítésbe, hiszen csütörtökön megyeszinten 927 személy volt elzárva otthonában, ami 144-el több mint egy nappal korábban, ám már szerdán is 239-el nőtt a házi elkülönítésbe kerültek száma keddhez viszonyítva. Feltehetően azért nő rohamosan a házi elkülönítésbe kerülők száma, mert sokan érkeznek Háromszékre koronavírus fertőzés által érintett térségekből.

Mint arról beszámoltunk múlt héten további 4 Kovászna városi személy esetében igazolódott be, hogy COVID-19 vírussal fertőzöttek. Egy fürdővárosi házaspár Olaszországi sízés során fertőződött meg és hazatérésük után derült ki róluk, hogy betegek. Mivel nem vonultak azonnal házi elkülönítésbe, továbbadták a vírust még két ismerősüknek, ezért meg is büntették őket.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy van-e tudomásuk arról, hogy a Csíki negyedben „vadásszák” a külföldről hazaérkezőket, illetve egyesek az Őrkő negyedben bujkálnak külföldről való hazatérésüket követően, Antal Árpád csütörtöki, online sajtótájékoztatóján elmondta tudomása szerint a ezekben a napokban nem érkeztek nagy tömegek Sepsiszentgyörgyre, viszont a környező településekre nagy számban érkeztek haza külföldön dolgozók.

Koronavírus telefonszámok

Antal Árpád felkérte a lakosságot, hogy jelezzék a polgármesteri hivatalnak vagy a megyei készenléti felügyelőségnek, amennyiben tudomásuk van arról, hogy szomszédjuk, ismerősük külföldről érkezett és ezt nem jelentette a hatóságoknak. Sepsiszentgyörgyön négy telefonszámon fogadják a koronavírussal kapcsolatos bejelentéseket, illetve ugyanott kérhetnek segítséget az érintettek. A polgármester szerint az elmúlt napokban volt már példa arra, hogy lakossági bejelentésre azonosítottak olyan személyeket, akik külföldről való hazatérésük után bujkáltak a hatóságok elől, de arra is volt példa, hogy a lakossági bejelentés nem bizonyult megalapozottnak, ám most fontos, hogy minden gyanús esetet jelentsenek.

Antal Árpád rámutatott: sajnálatos módon a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban számos idős személyt látni gyerekeket sétáltatva. A koronavírus fertőzés megakadályozásában a fizikai távolságtartás a legfontosabb, ezért ismételten felkéri a lakókat, hogy szigorúan tartsák be a hatóságok előírásait, és ha csak tehetik, maradjanak otthon!

Szigorították a koronavírus terjesztéséért kiszabható büntetéseket, jelentette be Ludovic Orban. A miniszterelnök szerint már börtönbüntetéssel sújthatók mindazok, akik áthágják a hatóságoknak a koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedéseit. Emellett új büntetőjogi kategória jött létre, ennek megfelelően bűnvádi eljárást indítanak azok ellen, akik elhallgatják a hatóságok elől, hogy az új típusú koronavírus sújtotta országokból érkeznek. Büntetőjogi eljárás indul az olyan személyek ellen is, akik nem tartják be az egészségügyi hatóságok által meghozott rendelkezéseket, például emberek közé mennek bár karantént vagy lakhelyi elkülönítést rendeltek el számukra.