Nehezen birkóznak meg a távoktatás kihívásaival a diákok és a szülők. A Sláger Rádiót több szülő megkereste, hogy az első napokban a tanárok hatalmas mennyiségű feladatot zúdítottak a gyerekekre, akik egész nap leckéket másoltak, feladatokat oldottak, oktató videókat néztek.

A szülők egy része arra is panaszkodik, hogy a tanárok különböző csatornákon próbálják tartani a diákkal a kapcsolatot, így kapkodják a fejüket, hogy újabb és újabb applikációkat telepítsenek és kövessék, hogy milyen felületről kapják a feladatokat.

távoktatás
Távoktatás | Illusztráció: gse.upenn.edu

Ferencz S. Alpár a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) alelnöke a Sláger Rádió megkeresésére elmondta: furcsa és szokatlan helyzet a kényszer-távoktatás a virtuális katedra mind a két oldalán levőknek. A Romániai Magyar Pedagógus Szövetség együttműködésre szólít fel, arra hogy pedagógus, a diák és a szülő támogassák egymást, hiszen a cél közös, hogy ebben a helyzetben is fenntartsák a gyerekek érdeklődését a tanulás iránt, hogy ha majd a kényszerszünet lejár, zökkenőmentesen lehessen továbblépni.

Ferencz S Alpár szerint pozitívum, hogy a pedagógusok komolyan veszik és arra törekednek, hogy ne hagyják cserben a diákjaikat. A negatívumokat a tapasztalathiány okozza, ezért fordul elő, hogy a pedagógusok többféle eszközhöz és megközelítésmódhoz fordulnak vagy rosszul adagolják a feladatokat. A szakember arra is rámutatott: most mutatkozik meg, hogy az oktatási minisztérium soha nem foglalkozott komolyan a digitalizálással.