A Kovászna megyei tanfelügyelőség tájékoztatása szerint 1685 nyolcadikos diák vett részt a próba-képességvizsgán. A tavaly végzett társaikhoz képest idén jelentősen kevesebben kaptak átmenő jegyet románból és matematikából, viszont sikerült javítaniuk magyar nyelv és irodalomból.

Románból a háromszéki nyolcadikosok 46 százaléka kapott 5-ös feletti jegyet, tavaly ez 50,5 százalék volt. Matematikából a diákok alig egyharmada 35,1 százalék kapott átmenő jegyet, ez tavaly 51 százalék volt.

Az idei nyolcadikosoknak mindössze magyarból sikerült jobban teljesíteniük mint az egy évvel korábban végzett társaik. Idén magyarból 85 százalékos az átmenési arány, ami 5 százalékos javulás tavalyhoz képest. Háromszéken egyetlen dolgozatot értékeltek tízesre, azt is magyar nyelvből.

Mint ismert idén digitalizált rendszerben javítják a dolgozatokat. A módszer lényege, hogy a beszkennelt dolgozatokat szétosztják az egész országban a javítótanárok között. A nyolcadikosok esetében bejelölik, hogy a diák a sajátos tanterv alapján tanulta a románt, így a magyar gyerekek dolgozatait csak azok a pedagógusok javítják, akik a speciális tanterv alapján tanítanak.

A digitalizált javítási módszer miatt aggódnak viszont az idén érettségizők. A tizenkettedikesek záróvizsgáján ugyanis nem jelölik meg a kisebbségi osztályokban tanulók dolgozatait mivel ez az évfolyam még nem a speciális tanterv szerint tanult. Félő, hogy hátrányos helyzetbe kerülnek a magyar tannyelvű osztályokban tanuló diákok, hiszen a román tanár nem érti miért szegényesebb a szókincsük, mint a román anyanyelvű gyerekeké, ezért lepontozhatja a magyar diákok dolgozatait.