Rövid idő alatt több mint 300-an jelentkeztek Háromszéken a román érettségi felkészítőkre. Mint arról beszámoltunk az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete február 27-én hirdette meg az ingyenes román érettségi felkészítőt. Kilenc nap alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Baróton 301 diák iratkozott be.

Sepsiszentgyörgyről 199-en-, Kézdivásárhelyről 71-en-, Barótról 31-en jelentkeztek a román érettségi felkészítőre, számolt be Bodor László. Az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke szerint a nagyszámú jelentkező mutatja, hogy a végzős diákoknak mekkora kihívást jelent a román nyelv és irodalom érettségi. „Ha a minisztérium évek óta nem tesz semmit, akkor nekünk kell közösségi szinten cselekedni, nem nézhetjük tétlenül, hogy a fiataljaink lehetőségeit korlátozza egy sikertelen érettségi”, fogalmazott Bodor László.

Bodor László | Fotó: RMDSZ

A ma induló ingyenes érettségi felkészítők hét középiskolai tanár vezetésével zajlanak. Az órákat heti rendszerességgel tartják, 20-25 fős csoportokkal március 11. és június 16. között. Sepsiszentgyörgyön 9 csoport indul és a felkészítő hetente egy alkalommal, két órában zajlik a helyi RMDSZ irodában. Kézdivásárhelyen 3 csoport indul. A felkészítőt a Kanta Szakképző Központban tartják, míg Baróton 2 csoport indul és a felkészítő a BRIK-irodában zajlik.

A heti kétórás foglalkozásokon az érettségi vizsgára készülő háromszéki diákokat arra készítik fel, hogy magabiztosabban adjanak számot tudásukról. Az órákon átnézik a három, központilag meghatározott modul követelményeit, hangsúlyt fektetve a diákok szókincsének fejlesztésére, ugyanakkor a román nyelv mindennapi életben való használatát is gyakorolják.