Háromszéken egyre több iskola és pedagógus kezdi megszervezni a kényszervakáción lévő diákok távoktatását. Kiss Imre főtanfelügyelő a Sláger Rádiónak elmondta: az oktatási minisztérium rendelkezésre bocsátott platformok – Suite for Education és az Office 365 A1 – keretet biztosítanak az online oktatásra. Ezekbe a programokba a tanárok töltik fel a leckéket, tehát a kisebbségi diákok is anyanyelven lesznek elérhetőek.

Kiss Imre főtanfelügyelő
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

A főtanfelügyelő szerint az iskoláknak regisztrálniuk kell ezekbe a platformokba, ennek feltétele, hogy legyen internetes névtartományuk (domainnév), és az iskolák honlapjaira kerülnek fel az online leckék, amit a diákok otthonról letölthetnek és megoldhatnak. Amelyik iskolának nincs honlapja, annak most kell ezt megoldania. Kiss Imre szerint félő, hogy az iskola, ahol nincs megfelelő szakember, nem tudja használni ezeket a távoktatáshoz használatos platformokat. Hozzátette: a pedagógusoknak más lehetőségeik is vannak, hogy kapcsolatot tartsanak diákjaikkal, így létesíthetnek Messenger vagy WhatsApp csoportokat és ott küldhetnek leckéket a diákjaiknak.

Kiss Imre szerint ebben az időszakban nem föltétlenül az új leckék kiadására van szükség, hanem az ismétlésre és gyakorlásra, hogy ezekben a hetekben is érezze a diák, hogy a tanáruk követi és számon kéri őket. A háromszéki főtanfelügyelő szerint a távoktatás nem helyettesíti az iskolában zajló tevékenységet, de a jelenlegi kényszerhelyzetben azt szorgalmazzák, hogy a pedagógusok legyenek minél aktívabbak a virtuális térben, ha eddig nem foglalkoztak ezzel, most itt az alkalom, hogy megtanulják használni az online kommunikációt.

távoktatás
Távoktatás | Illusztráció: edsource

Sepsiszentgyörgyön a Váradi József Általános Iskola már hétfőtől beüzemelte a virtuális iskolát. A https://varadionline.webnode.ro/ oldalon minden osztály a saját órarendjével szerepel, a tantárgyaknál megtalálható név szerint minden tanár, akik napra lebontva feltöltik az osztályaiknak a leckéket, feladatokat.