A koronavírus elleni óvintézkedésként hétfőn bevezetett kötelező járványtani szűrés már első nap botrányba fulladt a sepsiszentgyörgyi kórház járóbeteg rendelőjénél. Mint arról beszámoltunk a megyei sürgősségi kórház bejáratánál felállított sátorban, az ambulancián pedig a belépéskor végeznek járványtani vizsgálatot, annak érdekében, hogy kiszűrjék a koronavírus fertőzés gyanús betegeket és ezzel megóvják az egészségügyi személyzetet, hogy ne kerüljön veszélybe az egészségügyi ellátás.

A hétfőn bevezetett intézkedés első napján botrányba fulladt, hiszen az ambulancia bejárata előtt mintegy 50-60 személy gyűlt össze, és néhányan elveszítették türelmüket, hangoskodni és lökdösődni kezdtek, az elől állók pedig rángatták az ajtót. A járóbeteg rendelő bejáratánál szolgálatot teljesítő fiatal biztonsági őr megijedt, hogy a tömeg erőszakkal behatol az épületbe és a szolgálati könnygáz spray-el szembefújta az ajtónál állókat.

Az esetet lefilmezte az egyik szemtanú, aki a videót közzétette a Facebook oldalán. A felvételen látszik, hogy a jelen lévők egy része figyelmen kívül hagyta a hatóságok kérését, hogy sorban álláskor vagy tömegben tartsanak egymástól másfél méter távolságot, kerüljék a közvetlen kapcsolatokat, és nagy számban torlódtak össze a járóbeteg rendelő ajtaja előtt. A videón hallatszik, hogy egy férfi – miután könnygázzal szembefújták – fájdalmában üvölt és kéri, hogy engedjék be az épületbe, hogy meg tudja mosni a szemét.

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere a helyszínre sietett és próbálta lecsillapítani a kedélyeket. A kórház vezetősége sajnálja, hogy a fiatal, 25 éves biztonsági őr túlreagálta a helyzetet, őt áthelyezték, már nem a kórháznál teljesít szolgálatot. Ugyanakkor a járóbeteg rendelő előtt tömegben állók közül senki nem szorult orvosi ellátásra a könnygáz miatt, mondta András Nagy Róbert. Hozzátette: az incidens után helyreállt a rend, a kórházba vagy ambulanciára érkező betegek türelmesebbek.

Járványtani szűrés
Járványtani szűrés a sepsiszentgyörgyi kórházban | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató hangsúlyozta: a járványtani szűrés kötelező és az egészségügyi személyzet, a betegek védelmében végzik. Ez viszont valóban meghosszabbítja a várakozási időt, de az óvintézkedés elkerülhetetlen, annak érdekében, hogy elkerüljék a fertőzést és ne legyen aki ellássa a lakosságot. András Nagy Róbert a lakosság megértését és türelmét kéri. Hozzátette: az ambulancián munkanapokon 8 és 16 óra között zajlanak a rendelések, belépéskor mindenkinek kötelező a járványtani szűrés.