Csak kötelező járványtani szűrés után fogadják a betegeket a sepsiszentgyörgyi kórházban és a járóbeteg rendelőben. Ennek érdekében sátrat állítottak a megyei kórház elé, az ambulancián pedig a belépéskor végzik a vizsgálatot, hogy kiszűrjék az esetleges koronavírus fertőzötteket, jelentette be András Nagy Róbert. A Kovászna megyei sürgősségi kórház menedzsere szerint a szigorító intézkedések és az ezzel járó időveszteség miatt az emberek idegesek, ám mindez elengedhetetlen, hiszen a kórházi alkalmazottakat meg kell védeni az esetleges fertőzéstől.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere (balról) | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert a háromszékiektől nyugalmat és felelősségteljes magatartást kér, hiszen az óvintézkedések azt szolgálják, hogy koronavírus járvány idején is működtetni tudják az egészségügyi intézményt, hiszen ha a kórházi alkalmazottak megfertőződnek, akkor a kórház karanténba kerül, ami azt jelentené, hogy se ki se be nem mehetne senki, így nem tudnák elvégezni az életmentő beavatkozásokat, például nem tudnák ellátni a szívinfarktusos betegeket.

Sepsiszentgyörgyön készülnek a koronavírusos betegek fogadására

A Kovászna megyei sürgősségi kórház három forgatókönyvet dolgozott ki arra az esetre, ha a koronavírus fertőzöttek száma akkora lesz, hogy a betegeket már nem tudja fogadni az országban működő ha központ valamelyike és a megyei kórház kell ellássa őket.

András Nagy Róbert szerint első hullámban a betegeket egy különálló épületben, a fertőző betegségek osztályán helyezik el. Itt még a héten létrehoznak egy második intenzív osztályt is, ahol kizárólag a koronavírus fertőzötteket kezelik. Ha a fertőzöttek száma majd növekszik, második lépésben a kórház régi épületében működő belgyógyászati osztályt rendezik be a fertőzöttek számára. Utolsó lépésben kerül sor, hogy a főépületben is elhelyezik a koronavírus fertőzötteket, azt az épületszárnyat viszont védik ameddig lehet a többi beteg számára.

Fertőző osztály épülete
Fertőző osztály épülete a sepsiszentgyörgyi kórházban | Fotó: Kovács Zsolt

Kovászna megyében jelenleg 11 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a sepsiszentgyörgyi kórházban és szükség esetén további három lélegeztetőgépet kaphatnak a kisvárosi kórházaktól. Háromszéken 13 intenzív terápiás szakorvos dolgozik, ha szükséges ők két ügyeletvonalat tudnak biztosítani.

A sepsiszentgyörgyi kórháznak 15 ezer védőmaszkja van készleten, és még rendeltek. Ugyanakkor a kórházi varrodában elkezdtek műtős ruházatokat készíteni, hogy ne szembesüljenek azzal, hogy ha elfogy nem lesz ahonnan pótolni.

Sepsiszentgyörgyön már csak a szükséges műtéteket végzik el

Az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében ezen a héten felére kell csökkenteni a kórházi beutalások számát, ezért Sepsiszentgyörgyön már csak a szükséges műtéteket végzik el, jelentette be András Nagy Róbert. A kórházmenedzser szerint nagyon megcsappant a véradók száma, így a rendelkezésre álló vérkészlet is, ezért a halasztható műtéteket el is halasztották. Az onkológiai kezeléseket ebben a hónapban még elvégzik, de áprilisban már ezeket is el kell halasszák.

Sepsiszentgyörgyi kórház. Irány a sürgősség | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi járóbeteg rendelő működését azért nem korlátozzák, mert akkor nagy nyomás nehezedne a sürgősségi osztályra Az ambulancián is korlátozták a tevékenységet, ám nem függesztették fel a betegellátást, mert ezzel a sürgősséget terhelték volna túl.

Ne hazudjanak és ne játsszanak az egészségügyi ellátó rendszerrel!

A kórházigazgató arra is felkérte a kórházba vagy ambulanciára érkezőket, hogy senki ne hazudjon az előzetes járványtani szűréskor, mivel annak beláthatatlan következményei lehetnek a háromszéki egészségügyi ellátásra nézve.

András Nagy Róbert arról is beszámolt, hogy hamis koronavírus fertőzés riasztás is érkezett már a sepsiszentgyörgyi mentőállomásra. Vasárnap este egy betelefonáló azt állította, hogy Ausztriából érkezett, belázasodott és koronavírusra utaló tünetei vannak. Miközben az esetről riasztották a közegészségügyi hatóságot, a mentősök próbálták visszahívni a panaszost, de nem vette fel a telefont. A mentőcsapat beöltözött az ilyenkor szükséges védőöltözetbe és a fertőzött személyek szállítására alkalmas járművel kiszálltak a sepsiszentgyörgyi, Szegfű utcai helyszínre, de ott kiderült, hogy nincs olyan házszám, amit a hamis riasztó leadott.

járványtani szűrés
Járványtani szűrés a sepsiszentgyörgyi kórházban | Fotó: Kovács Zsolt

A kórházigazgató szerint az esetről értesítették a háromszéki rendőrséget és bűnvádi eljárást kezdeményeztek. Hozzátette: a rendkívüli körülményekre való tekintettel nulla toleranciát hirdettek a hamis riasztókkal szemben, minden esetben bűnvádi eljárást kezdeményeznek, ami hatalmas összegű pénzbírsággal is jár.