Kovászna megyében növekszik az iskolai bűnözés, ám ellenőrzés alatt áll, állapította meg jelentésében Ivașcu Marius Daniel a megyei rendőrség parancsnok helyettese, aki szerint a rendőrség, a tanintézetek és a helyi hatóságok intenzív együttműködésére van szükség a jelenség kordában tartásához.

A rendőrparancsnok helyettes beszámolója szerint Háromszéken 311 tanintézet működik, amelyekben a tavaly szeptemberi iskolakezdés óta idén márciusig 520 ellenőrző és megelőző akciót szervezett a rendőrség nemrégiben létrehozott iskolabiztonsági osztálya és más egységek. Ezek során az iskolakerülést, a kábítószer használatot, a verekedést, a zaklatást és veszélyes tárgyak viselését próbálják megfékezni és megelőzni, de a tanintézetek előtt figyelnek a közlekedés biztonságra is.

Háromszéken 17 iskolai bűncselekmény történt ebben a tanévben

Ivașcu Marius Daniel megyei rendőrparancsnok helyettes szerint akcióik során ebben a tanévben 37 olyan háromszéki diákot azonosítottak, akik veszélynek vannak kitéve mert a szülők nem figyelnek kellőképpen rájuk, rossz társaságba keveredtek, iskolakerülők, cigarettáznak vagy kábítószert fogyasztanak. Közülük 28 diák részesült tanácsadásban, illetve helyzetükről értesítették az tanintézményt, a szülőket és tanfelügyelőséget is.

Ivașcu Marius Daniel rendőrparancsnok helyettes | A szerző fotója

Háromszéken ebben a tanévben 7 iskolai zaklatás (bullying) esetről értesült a rendőrség, számolt be Ivașcu Marius Daniel, aki a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: az áldozatok általában tanáraiknak, szüleiknek panaszolják el, hogy társaik zaklatják őket és a rendőrséget a tanintézetek vagy szülők riasztják. A rendőrtiszt arra hívja fel a zaklatók figyelmét, hogy a rendőrség fenyegetés vádjával indíthat ellenük bűnvádi eljárást.

A háromszéki rendőrtiszt emlékezteti a fiatalokat, hogy működik a „gyerekek telefonja” nevű szolgáltatás és az 116.111-es számot tárcsázva civil szakemberekkel beszélhetnek problémáikról, lehet az iskolai vagy internetes zaklatás, kábítószer használat, családi problémák, stb.

Kovászna megyében növekszik az iskolai bűnözés, állapította meg Ivașcu Marian Daniel, aki szerint ebben a tanévben – szeptembertől – márciusig – 17 bűncselekmény történt tanintézményekben vagy azok közvetlen közelében. A rendőrtiszt szerint ezek többsége verekedés, fenyegetés, rongálás, lopás volt. A rendőrségi jelentés szerint a bejelentett bűncselekmények száma az előző évhez képest öttel emelkedett.

Intenzív fellépésre van szükség a gyerekek védelmében

A Sláger Rádió érdeklődésére a rendőrparancsnok helyettes megállapította, hogy a kábítószer fogyasztás jelensége is jelen van a háromszéki tanintézetekben ám nem kívánt részletes információkat közölni erről, mondva, hogy ezzel a jelenséggel a Szervezett bűnözés és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) foglalkozik.

Iskolai bántalmazás | illusztráció: Pexels

Megállapították, hogy a rendőrségnek és a helyi hatóságoknak intenzív közös tevékenységet kell folytatniuk az iskolákban és azok környékén a közbiztonság garantálása érdekében. Az elemzés szerint a 311 Kovászna megyei tanintézetből 100-ban nincs biztonsági személyzet vagy nincsenek felszerelve műszaki biztonsági rendszerek, illetve 14 vidéki és 1 városi tanintézet nincs körbekerítve.

A rendőrség problémák között említi, hogy egyes szülők nem tartják felügyelet alatt gyerekeiket, nincs állandó kapcsolat a szülők és iskola között, egyes tanintézetekben hiányzik a biztonsági személyzet, illetve egyes tanárok mereven elutasítják a biztonsági kamerák felszerelését az osztálytermekbe.