A háromszéki rendőrség tavaly 112 távoltartási végzést állított ki a családon belüli erőszak áldozatai számára. Emellett 222 esetben az agresszorokat kilakoltatták abból a lakásból, ahol áldozatukkal éltek – derül ki a Kovászna Megyei rendőrség jelentéséből.

A távoltartási végzés arra kötelezi a bántalmazót, hogy tartson egy megadott távolságot az áldozattól vagy annak otthonától – mutat rá a rendőrség. Tavaly 3 olyan bűncselekmény történt, hogy a bántalmazó nem tartotta be a távoltartási végzést és továbbra is zaklatta áldozatát.

Illusztráció: rmdsz.ro

Hozzáteszik, hogy a 112 ideiglenes távoltartási végzésből 110-et a bíróság megerősített és 30 végzés védelmi határozattá alakult át. Mostantól könnyebben és hatékonyabban működhet a távoltartási végzés igénylése. Abban az esetben, ha a bántalmazott személynek azonnali biztonságra van szüksége, rögtön kérheti a rendőrségtől az ideiglenes távoltartási végzés kiállítását, amely öt napig érvényes, ezt követően a bíróságnak kell azt meghosszabbítania.

A távoltartási végzés nem csak fizikai erőszak esetén, hanem zaklató telefonhívás, online vagy szóbeli fenyegetés, illetve az áldozat otthonának megfigyelése vagy követése esetén is igényelhető. Több védelmi intézkedés is elrendelhető, így a bántalmazó kilakoltatása a közös otthonból, bármilyen kapcsolatfelvétel megtiltása, személyesen, telefonon és online térben is. A cselekedet súlyosságának függvényében elektromos nyomkövető lábbilincset is tehetnek a bántalmazóra, amely állandó megfigyelés alatt tartja az elkövetőt.

Van kiút a bántalmazott kapcsolatból! Ha valaki bajban van, bátran hívja a 0800 500 333-as zöld számot.