A sepsiszentgyörgyi rendőrséget keddre virradó éjszaka 01:15 óra körül egy családi veszekedéshez riasztották a Jövő utcába. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy egy 31 éves férfi megverte feleségét és lányát.

A további bántalmazások megakadályozása érdekében a férj ellen ideiglenes távoltartási végzést adtak ki. Ez arra kötelezi az agresszort, hogy ideiglenesen hagyja el a családi házat, és tartson legalább 50 méter távolságot tartson feleségétől és annak otthonától. Az ügyben még folyik a nyomozás családon belüli erőszak miatt.

Illusztráció: rmdsz.ro

Magyarul is kérhetnek segítséget a családon belüli erőszak áldozatai

A Kovászna megyei rendőrség arra buzdítja a családon belüli erőszak áldozatait, hogy használhatják a Bright Sky nevű ingyenes mobilalkalmazást. Az App Store-ból és Google Play Store-ból is letölthető Bright Sky Ro három nyelven – románul, magyarul vagy angolul – használható és segítséget, illetve hasznos információkat is nyújt a családon belüli erőszak áldozatainak. Az applikáció megnyitáskor egy időjárás előrejelző alkalmazásnak látszik, így használata miatt nem fog gyanút a bántalmazó.

A mobil applikációban felsorolják az erőszak különböző kategóriáit, annak okait és következményeit, az áldozatok védelmét szolgáló törvényi előírásokat, de tájékoztatással próbálják legyőzni a jelenséghez kapcsolódó mítoszokat. Emellett lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egy egyszerű elektronikus űrlap kitöltésével felmérje kapcsolata biztonságát. Az alkalmazás összesíti a segítő szervezetek adatbázisát, így kapcsolatba léphetnek a legközelebbi szervezettel.

A Bright Sky Ro használatával a családon belüli erőszak áldozata egy bizalmas digitális naplóban, hang, fotó, videó vagy szöveges formában rögzíti az incidenseket, amik utólag bizonyítékként szolgálhatnak a bíróságon.