Kovászna megyében tavaly 539 családon belüli erőszak esetet regisztráltak hivatalosan, ez 15 százalékkal, szám szerint 71-el több mint egy évvel korábban volt, közölte a rendőrség. A jelentés azért is aggasztó mert kiderül belőle, hogy 2022-höz képest leginkább a verés, fenyegetés, a kiskorúval való szexuális kapcsolat emelkedett.

A verés, a fenyegetés, a családelhagyás, a kiskorúak felügyeletére vonatkozó intézkedések be nem tartása teszi ki, amelyek a Kovászna megyében regisztrált összes családon belüli erőszakhoz köthető bűncselekmény több mint 87%-át. Ugyanakkor kiderült, hogy vidéken és a lakásokban magasabb a családon belüli erőszakos esetek száma mint városon és nyilvános téren.

Illusztráció: rmdsz.ro

A háromszéki rendőrség adatai szerint tavaly 301 családon belüli erőszak esetet követtek el vidéken és 238 ilyen bűncselekményt városon, illetve 522 eset otthon és 17 eset nyilvános helyen történt. Bár nőtt azon áldozatok száma, akik mertek segítséget kérni, a családon belüli erőszak esetek valós száma vélhetően magasabb mint ami a hatóságok tudomására jut.

Az elmúlt esztendőben a Kovászna Megyei Rendőrség 222 védelmi intézkedést rendelt el, például az elkövető közös lakásból való kilakoltatását, az áldozat és adott esetben a gyermekek közös lakásba való visszailleszkedését, vagy az elkövetőnek az áldozattól való minimális távolság tartására való kötelezését. Ugyanakkor 29 esetben indítottak eljárást a védelmi határozat be nem tartása miatt.

Az agresszorokon csattan a nyomkövető bilincs

Január eleje óta az ország 20 megyéjében – köztük Kovászna és Hargita megyékben is – működőképessé vált az Elektronikus Megfigyelési Információs Rendszer (SEME). A nyomkövető eszközöket megkapták a városi és vidéki rendőrőrsök is, és azokra az agresszorokra helyezik fel, akik esetében fennáll a veszélye, hogy nem tartja be a távoltartási parancsot és veszélyezteti a védett családtagjai testi épségét, illetve a házi őrizetben lévők is viselik.

Nyomkövető lábbilincs | illusztráció: Alina Gorghiu Facebook oldala

Az elektronikus nyomkövető bilincs jelzi a hatóságoknak, ha a viselője túl közel ment a védett személyhez vagy pedig azt ha elhagyja a házi őrizetet. A rendőrség pontosítja, hogy a felügyelt személy nyomkövetője figyelmeztető jelzést ad, az illető személyazonossága csak felügyeleti hatóság számára lesz ismert. A rendszer akkor is jelzést ad, ha a viselője megpróbálja a lábbilincset levenni vagy megrongálni.