Helyi termesztő, feldolgozó és értékesítő összefogása által Illyefalván termesztett zöldségeket és gyümölcsöket, Nyújtódon dolgoznak fel és háromszéki boltokban értékesítenek. Ez az ellátási lánc lehetővé teszi, hogy a lehető legrövidebb úton kerüljön helyi termék a termelőtől a fogyasztó asztalára.

A helyi zöldségek és gyümölcsök „rövid ellátási láncának” kialakítását a LAM Alapítvány által benyújtott és a Vidéki Beruházások Ügynöksége (AFIR) által támogatott pályázat keretében valósítják meg, számolt be a projekt megnyitóján Klárik Attila az illyefalvi LAM Alapítvány igazgatója.

Felidézte, hogy a kezdeményezésük nem újszerű, hiszen korábban helyi tejtermékek hasonló módon való feldolgozását és piacra kerülését támogatták, de a térségben annak idején működő rendszert próbálják visszahozni a köztudatba és támogatják a helyi termelők, feldolgozók és értékesítők közti összefogásokat.

A legújabb projekt keretében az illyefalvi Jakab István farmja biztosítja a zöldség- és gyümölcs alapanyagokat amit a nyujtódi Kovács Katalin kisüzemében dolgoznak fel és csomagolnak majd azokat az illyefalvi Solex-Com kft. értékesíti helyi üzletekben, panziókban, de háromszéki vásárokban is kínálják a savanyúságokat, lekvárokat és szörpöket.

A helyi zöldségek és gyümölcsök termelőtől asztalra kerülését a LAM Alapítvány által elnyert 1.083.311,90 lejes vidékfejlesztési pályázat keretében finanszírozzák, amiből hűtőkocsit, termelési és feldolgozó berendezéseket, valamint a rövid termelési lánc marketing és promóciós kiadásait fedezik.

Klárik Attila szerint a projekt 18 hónap alatt valósul meg és a helyi termelő, a feldolgozó és értékesítő arra vállalkozott, hogy évente legalább 2000 kg terméket állít elő és forgalmaz egy 50 kilométeres körzetben.