Helyi vállalkozások termékeinek és szolgáltatásainak vásárlásával az elköltött pénz helyben marad, a helyi gazdaságot erősíti, helyieknek biztosít munkahelyet és növeli helyi közösség életerejét, hívja fel a figyelmet a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) „Háromszéki vállalkozás – Háromszéki termék” nevű védjegy programja. Ennek lényege, hogy a csatlakozó helyi érdekeltségű cégek termékei és szolgáltatásait megjelölik egy egységes szimbólummal, amely alapján a vásárlók beazonosíthatják, hogy a vállalkozás tulajdonosa háromszéki, helyben van bejegyezve és helyi munkaerőt foglalkoztat, illetve termékeik teljesen vagy részben helyi alapanyagból, Háromszéken készülnek.

A tavaly indított programhoz többtucat háromszéki vállalkozó és termelő regisztrált a www.minoi.ro weboldalon és kezdte el használni a védjegyet, amelynek célja, hogy erősítse a közreműködést a vásárló és üzlet, a cég és közösség, illetve vállalkozás és vállalkozás között, számolt be a Bereczki Kinga, a kezdeményező HKA igazgatója egy Sepsiszentgyörgyön megszervezett vállalkozói fórumon, ahol arról tanácskoztak, hogy miként lehet minél több helyi vállalkozót bevonni a védjegy programba, erősíteni a helyi együttműködéseket, illetve ráirányítani a háromszékiek figyelmét, hogy milyen jótékony hatása van, ha vásárláskor kiemelten figyelnek arra, hogy lehetőleg helyi vállalkozás termékeit és szolgáltatásait részesítsék előnybe.

Bereczki Kinga bemutatja a Háromszéki vállalkozás védjegy programot | Fotó: Toró Attila

Barta Vilmos a Nexxon kft vezetője rámutatott, hogy a helyi vállalkozók körében is tudatosítani kell az együttműködés fontosságát, hogy lehetőleg egymástól vásároljanak terméket és szolgáltatást. Hasonlóan vélekedett Fleckhammer Ottó, a HKA elnöke aki szerint fontos a helyi vállalkozók közti szorosabb együttműködés, hogy ha szükségük van egy termékre, szolgáltatásra, azt egy másik helyi vállalkozótól szerezzék be.

Édler András a kereskedelmi kamara elnöke javasolta, hogy hozzanak létre a háromszéki vállalkozók részére egy internetes felületet, amelyen láthatják egymás ajánlatát és együttműködéseket alakíthatnak ki. Berszány Tibor a Bertis csoport tulajdonosa javaslata szerint a már meglévő www.minoi.ro oldalat kellene a kereskedelmi kamarával és az Asimcov vállalkozói szövetséggel közösen helyi vállalkozói portállá fejleszteni.

A vállalkozói fórumon elhangzott, hogy fontos a helyi vállalkozók társadalmi szerepvállalásának erősítése, hiszen ha a vállalkozó nem csak kapni, hanem adni is tud, odafigyel a helyi közösségre, programokat támogat az sokszorosan megtérül, hűséges vásárlókat szerez. A vállalkozói fórum résztvevői megállapodtak abban, hogy erőteljes kommunikációs kampánnyal irányítják rá a háromszékiek figyelmét, hogy részesítsék előnybe a helyi vállalkozásokat, keressék a „Háromszéki vállalkozás – Háromszéki termék” szimbólummal megjelölt cégeket és azok termékeit és szolgáltatásait.