A kormány megszorító intézkedései miatt a háromszéki önkormányzat kénytelen online térben megtartani a második alkalommal szervezett Transylvanian Spirit – Erdélyi pálinka- és párlatverseny díjátadóját. Tájékoztatásuk szerint az eredetileg november 17-re tervezett eseményt rendhagyó módon a Transylvanian Spirit facebook oldalán közvetítik november 19-én, vasárnap este 6 órától.

A versenyre benevezett több mint 500 pálinka és párlat főzője és az érdeklődők ezúttal Facebook közvetítésen követhetik a zsűri értékelését és az eredményhirdetést. Ennek oka, hogy a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy év végéig bármit is vásároljanak vagy megjavítsanak, nem fizethetnek ki beruházásokat, programokat és nem szervezhetnek rendezvényeket. Ennek a rendelkezésnek esett áldozatul az erdélyi pálinkaverseny díjkiosztója is.

Szilvából, rózsából, de még kápia-paprikából is készült pálinka

Mint arról beszámoltunk idén 515 pálinkát neveztek be a Transylvanian Spirit – Erdélyi pálinka- és párlatversenybe. Igen széles skálán mozog az erdélyi pálinkakészítés, hiszen a hagyományos szilvapálinkától a damaszkuszi rózsán át, paszternákból és kápia-paprikából készült párlatokig számtalan hagyományos és egzotikus gyümölcsből és zöldségből készült pálinkát neveztek be a sepsiszentgyörgyi versenybe.

A 22 tagú, helyi és nemzetközi szinten is elismert pálinkabíró 515 mintát osztályozott. A zsűri szerint a benevezett tételek között sok jó és kiváló pálinka akadt, amelyek nemzetközileg is megállják a helyüket. János András Előd, a Transylvanian Spirit versenyigazgatója rámutatott: a versenynek célja, hogy a régi »kerítésszaggató« pálinkáktól elrugaszkodva olyan minőséget fogyasszuk, amely megállja a helyét nemcsak Erdélyben, de bárhol a világon.