Első alkalommal szervez székelyföldi pálinkamustrát a háromszéki önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, ahol megmérettetnek a székelyföldi pálinkák, a gazdák pedig hiteles bírálatot kapnak.

Dezső Tibor nemzetközi pálinkabíró – aki évek óta világbajnok pálinkákat készít – sajtótájékoztatón elmondta: nem vállalkozókat, hanem magánfőzőket és bérfőzetőket várnak a mustrára, szeretnék feltérképezni, milyen pálinkák készülnek, és segíteni, hogy javíthassanak a minőségen.

A pontozás a nemzetközileg elfogadott bírálati rendszerben történik

Az elemzést nem hozzák nyilvánosságra, de mindenki megkapja, felsorolják a termék erősségeit és esetleges hibáit, sőt a hibák vélhető okát is feltüntetik, így ez alapján azokat ki lehet javítani. „Abban bízunk, hogy az átlag székelyföldi pálinka minőségét tudjuk javítani, hiszen hiába nyernek pálinkáriumok nemzetközi díjakat, ha a panziók egy részében a turista a házilag főzött «kerítésszaggató» pálinkát kapja. A pálinka minősége is meghatározza a térség megítélését, arculatát”- mondta Dezső Tibor.

Székelyföldi pálinkamustra
Tamás Sándor, Dezső Tibor és Grüman Róbert | Fotó: Kocsis B János

Hozzátette, már elkezdődött egy folyamat, egyre többen figyelnek a minőségre, kiválogatják, megmossák, kimagozzák a gyümölcsöt, amiből a pálinka készül. Alapszabály, hogy amiből nem készítenél lekvárt, pálinkát se főzz, mondta a szakértő. Felidézte gyakran előfordult a székely gazdaságokban, hogy az asszonyok összeszedték a gyümölcs javát lekvárnak, kompótnak, ami ezután megmaradt a férfiak kifőzték pálinkának. Ilyen körülmények között viszont soha nem készül aromás, finom nedű. Kérdésünkre kifejtette, a leggyakoribb hiba, hogy helytelenül választják le az elő- és az utópárlatot.

Sokat fejlődött a székelyföldi pálinkafőzés

„Több száz éve szeretjük és főzzük a pálinkát Erdélyben, jó hírű – többek között – a szatmári, szilágysági, a zetelaki, az oroszhegyi, a futásfalvi pálinka. Székelyföldön nagyon sokat fejlődött a pálinkafőzés műfaja”- mondta Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök hozzátette: a pálinkamustrával a minőségi pálinkakészítésre, és a pálinka kulturált fogyasztására irányítják a figyelmet.

Székelyföldi pálinkamustra
Tamás Sándor, Dezső Tibor és Grüman Róbert | Fotó: Kocsis B János

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta: a székelyföldi magánfőzők és bérfőzetők gyümölcságyon vagy hordóban érlelt, félliter pálinkával nevezhetnek be november 8-ig. A címkével ellátott, kizárólag üvegben tárolt mintát nem szabad édesíteni. A benevezett pálinkát a sepsiszentgyörgyi főtéren levő turisztikai információs irodába lehet leadni, vagy postán elküldeni. Részletek a Facebook-esemény leírásában olvashatók.

A november 15-én megszervezett gálán széki díjat is adnak, ha egy székről legalább húsz pálinkát neveznek, majd ezek közül kerül ki a legjobb székelyföldi pálinka.