Elegük lett a csapon folyó zavaros folyadékból, iható vizet kérnek a kézdivásárhelyiek. Az elégedetlen fogyasztók „Tiszta vizet a pohárba” címmel hoztak létre Facebook oldalt, ahol a vízminőséggel kapcsolatos panaszaikat sorolva rámutatnak: a rendszeres csőtörések miatt időről időre zavaros víz folyik a csapokon, nem lehet inni, főzni, fürödni és mosni és elromlanak a háztartási gépeik.

Zavaros víz
Zavaros víz folyik a kézdivásárhelyi csapokon | Fotó: Tiszta vizet a pohárba

Mások szerint, amikor baj van a hálózatban gyenge a nyomás és a tömbházak felsőbb emeleteire nem megy fel víz. Több kézdivásárhelyi utcai tiltakozást, a számlák kifizetésének megtagadását és pert is kilátásba helyezett a szolgáltató ellen. Mindezek miatt a Közművek Rt. megbízott igazgatóját, Kozsokár Attilát meghívták a háromszéki önkormányzat október 24-i ülésére, hogy adjon választ: mi a megoldás a vízproblémákra?

Megoldás: a régi vezetékrendszer teljes cseréje

A panaszokkal a Sláger Rádió megkereste Kozsokár Attilát, aki elmondta: legnagyobb probléma, hogy Kézdivásárhely 55 kilométeres vízhálózatának 60 százaléka 40-50 éves, így elavult. Néhány évvel ezelőtt egy uniós pénzből 8 kilométer vezetéket újítottak fel, de a problémát megnyugtatóan csak a teljes hálózat kicserélésével lehet megoldani, amire egy újabb pályázatot készítenek elő.

Kozsokár Attila
Kozsokár Attila a Közművek megbízott igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

Rövid távon csak javítani tudják a gyakori csőtöréseket, amelyekből idén, szeptemberig 94 volt. Gond az, hogy miután újraindítják a szolgáltatást egy ideig zavaros víz folyik a csapokon, mivel a régi vezetékekben több tonna üledék rakodott le. Minden nagyobb munkálat után, de minimum negyedévente a tűzcsapokon keresztül átmossák a vezetékeket, hogy a lerakodás ne a fogyasztóknál jelentkezzen, mondta az igazgató.

Jó minőségű vizet küldenek, de zavarosan érkezik

Kozsokár Attila elmondta: Kézdivásárhely 55,5 kilométer hosszú hálózatából 8 kilométert cseréltek ki a pályázat keretében, a maradék rendkívül elavult: tíz utcában még 1968-ból származik a vezeték, a „legújabbak” is a 80-as években épültek ki. Az uniós beruházás által megoldódott a korábbi vízminőség probléma, hiszen Kézdivásárhelyen nagy a nyers-víz vastartalma, viszont a vízüzem felújításával ezt a törvényes küszöb alá szorították és a szolgáltatott víz minden más paramétere is megfelel a kritériumoknak.

A nem megfelelő víznyomásra vonatkozó panaszok kapcsán Kozsokár Attila elmondta: az uniós pályázat részeként felszámolták a korábbi víztornyokat és két, nyomás alatt lévő tartályból biztosítják a vizet. Ezek megfelelő víznyomást tudnak biztosítani az egész városban, ám esetenként, éppen a csőtörésekkor keletkezett nyomásveszteség miatt a tömbházak felsőbb emeleteire nem jut el a víz. Előfordul, hogy ha az egyik tartályt, javítás miatt megállítják, a másik nem tud elegendő víznyomást biztosítani az egész városban.

Vízprobléma Kézdivásárhelyen
Van aki humorral reagál | Fotó: Tiszta vizet a pohárba

Kozsokár Attila szerint közép, hosszú távon a teljes vezetékrendszer cseréje rendezi a problémát. Erre a Közművek Rt. és a vízhálózat tulajdonosa, a kézdivásárhelyi önkormányzat keresi a lehetőségeket. A következő uniós költségvetési ciklusban pályázati pénz lehívására van lehetőség, ezért szerződést kötöttek egy konzultáns céggel, amely felújítja a megyei mestertervet, a megvalósíthatósági tanulmányokat és a befektetési prioritás listát valamint előkészíti a pályázati dokumentációt.

A Kovászna megye négy városában és néhány községben szolgáltató Közművek Rt. megbízott igazgatója, Kozsokár Attila szerint a kézdivásárhelyihez hasonló problémával máshol nem szembesülnek. Sepsiszentgyörgyön is előfordul néha, hogy vízelzárás után zavaros víz folyik a csapokon, ám a megyeszékhelyen jobb állapotban vannak a vezetékek, mivel az elmúlt évtizedekben sokkal több felújítás történt, nem csak uniós alapokból. Kovászna városban felszíni vízforrásból látják el a lakosságot, ez akár zavaros is lehetne, ám a vízháznál megfelelően kezelik a nyers-vizet, így nincs probléma. Az igazgató szerint e tekintetben még Bodzaforduló problémás város. Ott ugyanis még mindig nem sikerült lezárni a 2012-ben elindított uniós projektet. Gond az, hogy ott egy olyan céggel kötöttek kivitelezési szerződést, amely három évvel ezelőtt, a munkálatok 95 százalékának elvégzését követően fizetésképtelenséget jelentett. Ezzel a céggel felbontották a szerződést és önerőből fejezik be a hátralévő munkálatokat, összegzett Kozsokár Attila.