Kovászna megye tanácsa drogtesztek vásárlásával támogatja a rendőrséget a kábítószer hatása alatti vezetés elleni küzdelemben. A háromszéki önkormányzat csütörtöki ülésén úgy döntött 150 ezer lej értékben vásárol a megyei rendőrség számára a közúti ellenőrzések során használatos helyszíni drogteszteket.

Ezt azzal indokolják, hogy a rendőrség jelentése szerint emelkedik a kábítószer hatása alatt vezetők száma. Csak az elmúlt hónapban 20 olyan sofőrt azonosítottak, akinek pozitív lett a drogtesztje. Ezt megelőzően 2021-től 2023 júliusáig közúti ellenőrzéseik során 58 olyan sofőrt azonosítottak, akik bedrogozva vezettek.

drogteszt

„Ezért nem is volt kérdés, hogy támogatjuk a rendőrséget a drogtesztek beszerzésében” – nyomatékosított Tamás Sándor tanácselnök. Tájékoztatása szerint a Dräger DrugTest5000 nevű rendszer gyors és pontos helyszíni kábítószer-kimutatást végez. Nyolc típusú anyag, így ópium, kokain, cannabis, amfetamin, metamfetamin, metadon, ketamin és a benzodiazepin alapú nyugtatószerek könnyűszerrel kimutathatóak a szájüregből vett minták segítségével.

A tanácsülésen Dr. Tarczali Mária tanácstag felhívta a figyelmet, hogy a drogteszt pozitív eredményt mutat akkor is, ha a sofőr benzodiazepin alapú gyógyszereket szed mint az alprazolám, diazepám, nitrazepám, klonazepám, flunitrazepám, flumazenil, midazolám. Fontos viszont, hogy, aki ezeket az orvosságokat szedi amúgy sem lenne szabad vezetnie.