Autóbusz járatok hiányában, többé nem maradnak útszélén a háromszéki falvak lakói, hétfőtől ugyanis újraindul a települések közti szállítás, amely a tanévkezdés óta megbicsaklott. Ennek oka egyrészt, hogy a háromszéki önkormányzat nem hosszabbíthatta meg egy másik hatóság által kiállított útvonal engedélyeket, másrészt, a szállítási cégek egymás közt vitáztak és egymást jelentgették.

Tamás Sándor tanácselnök arról tájékoztatott, hogy a háromszéki önkormányzat csütörtöki ülésén 31 útvonaltervet hagyott jóvá, így Kézdiszéken, Orbaiszéken és Bodzavidéken is elindulnak a menetrend szerinti autóbuszjáratok. Kovászna megye tanácsa további 16 útvonalra folytatja a közbeszerzést, hogy a megye minden részében biztosított legyen a közszállítás.

Magyarázata szerint néhány éve a Román Közúti Hatóság (ARR) állította ki a településközti közszállításhoz szükséges útvonal engedélyeket, amelyek idén júliusban lejártak. Egy új rendelkezés értelmében az útvonal engedélyeket ismét a megyei tanácsok kell kiállítsák, de ehhez közbeszerzést kellett lebonyolítsanak, hogy kiválasszák a legjobb ajánlatot tevő szállítási vállalatot. Jogilag arra nem volt lehetősége az önkormányzatnak, hogy egy más hatóság által kiállított útvonal engedélyt meghosszabbítson ezért azt a megoldást javasolta a szállító vállalatoknak, hogy átmenetileg „piaci alapon” működtessék járataikat.

A nyár végi időszakban ez nem is okozott problémát, ám az iskolakezdés után, amikor az ingázó diákok miatt megugrott az utasok száma, egy kézdivásárhelyi szállítási cég kilépett az egyezségből és feljelentette versenytársát és az ezt követő hatósági ellenőrzések miatt Kézdivásárhely környékén teljesen lebénult, a megye más részein pedig akadozott a településközti szállítás.

Tamás Sándor szerint miután ismét a megyei önkormányzat feladata lett, hogy útvonalengedélyeket bocsásson ki és meghatározza a jegy és bérletárakat, közbeszerzést hirdettek és mostanra jutottak el oda, hogy a 47 megyei útvonalból 28 esetben sikerült szállítócéget szerződni, 3 útvonalon helyi önkormányzat biztosít járatot. A közbeszerzés eredménye végleges, így legkésőbb hétfőn újraindulnak a menetrend szerinti járatok. A fennmaradó 16 útvonalon jelenleg kereskedelmi alapon működnek a buszjáratok, a megyei önkormányzat folytatja a közbeszerzési eljárást, hogy minden útvonalon legyen biztosítva a közszállítás” – ismertette Tamás Sándor.

Kovászna Megye Tanácsa 10 évre bocsátja ki az útvonalengedélyt. Szállítási cég akkor jelentkezhet a közbeszerzésre, ha teljesíti a Romániai Közúti Hatóság (ARR) által megszabott személyszállítási feltételeket.