Sepsiszentgyörgyön a tömegközlekedés korszerűsítését célzó mobilitási terv életbe ültetéséhez 12 új szemafort telepítenek a forgalmas útkereszteződésekbe. Az ezekhez csatolt forgalomirányítási, informatikai rendszer majd úgy vezérli a villanyrendőröket, hogy azok zöldre váltanak az autóbuszok érkezésekor.

Antal Árpád polgármester a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: jelenleg zajlik a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés korszerűsítése, azt szeretnék, hogy az autóbuszok civilizáltak és pontosak legyenek, így lehet vonzó a tömegközlekedés használata a személyautó helyett.

A polgármester szerint azáltal lesz civilizáltabb a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés, hogy üzembe helyezik az idén megvásárolt 12 új, elektromos autóbuszt és jövő évben újabb 12 új busz érkezik. Emellett bővítik és kiterjesztik a közszállítást a város több lakónegyedébe, ahová jelenleg nem jár busz.

Attól lesz pontos a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés, hogy korszerű buszmegállókat létesítenek okos kijelzőkkel, amely jelzi mikor melyik járat érkezik, mondta Antal Árpád, aki szerint ehhez beüzemelnek egy számítógépes forgalomirányítási rendszert és több útkereszteződést „okos” villanyrendőrrel szabályoznak, ami lehetővé teszi a járműforgalom és a buszjáratok valós idejű felügyeletét és az autóbuszok közlekedésének előnyben részesítését.

Elkezdték a 12 új szemafor telepítését

A sepsiszentgyörgyieknek már feltűnhetett, hogy a Szemerja negyedben a Kórház, Stadion, Tavasz és Gólya utcák kereszteződésében már elkezdődtek a munkálatok. A kolozsvári szakcég az autóbuszok végállomása közelében kezdte el a vezetékek és az oszlopok elhelyezését. Antal Árpád szerint a tél közeledte miatt a többi szemafor telepítése várhatóan tavasszal folytatódik, amint az időjárás engedi.

A forgalomirányítási rendszer központját a helyi rendőrség Nicolae Iorga utcai székházában fogják elhelyezni és az új szemaforokat csak akkor fogják majd beindítani, amikor már működik a számítógépes forgalomirányítás.

Tittesz Zoltán a közszállítási vállalat igazgatója, Tóth Birtan Csaba alpolgármester és Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Tervek szerint új szemaforok lesznek még a Grigore Bălan és Csíki utca-, az 1918. december 1 és Nicolae Bălcescu utca-, az 1918. december 1 és Sport utca-, a Grigore Bălan és Lázár Mihály utca-, a Vasile Goldiș és Andrei Șaguna utca-, a Gyár és Kós Károly utca-, a Vasile Goldiș és Kórház utca-, a Păiș David utca és Rompetrol terület-, az Építők és Păiș David utca, illetve az 1918. december 1 utca és a Moto Velo térsége között. A 12 új szemaforhoz hozzácsatolják a városban meglévő 3 másik villanyrendőrt is, és az összeset számítógép által fogják vezérelni, hogy az autóbuszok gyorsan és pontosan közlekedhessenek.