„Elindultak az első elektromos autóbuszok Sepsiszentgyörgyön! A káros kipufogógázokat eregető autóbuszok helyét fokozatosan új, kényelmes és maguk után tiszta levegőt hagyó járművek veszik át a városban. Kis szerencsével már most elcsíphetjük valamelyik útvonalon közlekedő vadonatúj autóbuszok egyikét”, közölte Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a következő időszakban fokozatosan cserélik le a régi, légszennyező autóbuszokat, hiszen az önkormányzat összesen 12 elektromos autóbuszt vásárolt, amelyek jövő év elején kerülnek fogalomba.

elektromos autóbusz | Fotók: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Mint arról beszámoltunk Sepsiszentgyörgyön tavaszig újraszervezik a tömegközlekedési rendszert, az elavult járműpark lecserélésével együtt új útvonalakat hoznak létre, bővítik a járatokat, korszerű buszmegállókat létesítenek okos kijelzőkkel, amely jelzi mikor melyik járat érkezik, illetve korszerű jegyváltási rendszert helyeznek üzembe.

Emellett beüzemelnek egy számítógépes forgalomirányítási rendszert és több útkereszteződést „okos” villanyrendőrrel szabályoznak, ami lehetővé teszi a járműforgalom és a buszjáratok valós idejű felügyeletét és az autóbuszok közlekedésének előnyben részesítését.

Antal Árpád polgármester szerit az önkormányzat civilizált és kiszámítható tömegközlekedést alakít ki, amivel arra ösztönzi a lakosságot, hogy minél többen váltsanak saját járműről a tömegközlekedésre.

Idén év elején a sepsiszentgyörgyi városháza egy másik finanszírozási szerződést is aláírt és az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) keretében további 12 elektromos buszt vásárol, amelyek majd a Sepsi Metropolis Övezet térségét, vagyis a megyeszékhely és környező települések közti szállítást fogják kiszolgálni.

Sepsiszentgyörgyön ettől a hónaptól 25 százalékkal többet kell fizetni a buszjegyekért

Tíz év után emelték meg a tömegközlekedési járatokra érvényes díjszabást, ami a minimálbér és az üzemanyag árának elemelése miatt halaszthatatlanná vált, nyilatkozta Tittesz Zoltán a Multi-Trans szállítási vállalat igazgatója. Az új árszabás szerint az automatáknál vásárolt buszjegy 2,5 lejbe kerül, akárcsak a 24pay alkalmazásban vásárolt 45 perces jegy. A tíz útra érvényes gyűjtőjegyért 22 lejt kell fizetni míg a közvetlenül a buszsofőrtől vásárolt, egy útra szóló jegyek 5 lejbe kerülnek. A december 1-e előtt vásárolt jegyek viszont még érvényesek maradnak az év végéig.

A buszbérletek árát december 20-tól emelik meg. A bérlet havi 84 lejbe kerül és újdonságként ez az összes járatra érvényes lesz, vagyis az utasok a városon belül bármelyik járaton, illetve Szépmezőre és Sugásfürdőre is használhatják a bérletüket. Az 1450 lej alatti jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok és a sepsiszentgyörgyi diákok ingyenesen utazhatnak míg az 1451 és 2000 lej közötti jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok 50%-os kedvezményt kapnak, így számukra a havi buszbérlet 42 lejbe kerül.