A Közüzemek vízszolgáltatónak a sepsiszentgyörgyi városháza közvetítésével sikerült egyezségre jutnia a nagy tartozásokat felhalmozott lakótársulásokkal és szerdán minden lépcsőházban megnyitották a vízcsapokat. Ezzel véget ért számos sepsiszentgyörgyi két hete tartó kálváriája és ismét van víz a lakásokban.

Kozsokár Attila a regionális vízszolgáltató igazgatója szerint egy kedélyeket borzoló, áldatlan helyzet ért véget Sepsiszentgyörgyön azáltal, hogy az esetek többségében találtak megoldást az adósságok rendezésére. Az elmúlt két hétben, amióta az első vízelzárás megtörtént, a sepsiszentgyörgyi városháza, a Közüzemek és az érintett lakótársulások intenzív tárgyalásokat folytattak annak érdekében, hogy megoldást találjanak az 1,5 millió lejes adósság behajtása miatt kialakult kényszerhelyzetre.

A vízszolgáltatás felfüggesztése óta az érintett 16 lakótársulásból 5 teljes egészében törlesztette tartozásait, 3 lakótársulással új keretszerződést kötöttek, 2 lakótársulással folyamatban van a tárgyalás, 2 esetben az egyes lakások kizárása történt meg, illetve 1 esetben folyamatban van a lépcsőházi vízhálózat átalakítása, hogy lehetségessé váljon csak az adós családok kizárása. További 2 esetben a polgármesteri hivatal közvetítésére van még szükség és 1 esetben az adósság 1000 lej alatti, amelynek törlesztésére van ígéret, sorolta Kozsokár Attila.

Kozsokár Attila
Kozsokár Attila a háromszéki Közüzemek igazgatója | Fotók: Kovács Zsolt

A szolgáltató cég igazgatója szerint a víz elzárása bármennyire is kellemetlen, az egyetlen megoldás volt arra, hogy elkezdjék behajtani kinnlévőségeiket. A korábban felhalmozott, 1,5 milliós adósság mára 1 millióra csökkent. „Tisztában vagyunk azzal, hogy ekkora összeget nem lehet egyik pillanatról a másikra kifizetni, ezért a nagyon nagy összegekkel tartozó lakótársulásokkal tárgyalunk egy szerződésről az ütemterv szerint történő rendezésre, illetve alternatív megoldásokban gondolkozunk”, mondta Kozsokár Attila, aki szerint Sepsiszentgyörgy önkormányzata jelezte, hogy közvetítő szerepet vállal a szolgáltató és a két legproblémásabb lakótársulás – Váradi 13. és a Căminului 27. – közt.

A sepsiszentgyörgyi Közüzemek a figyelmeztető kizárásokat és a mostani víz visszaadást követően megvárja a következő 60 nap elteltét, ugyanis ennyi fizetési határidőt kaptak az érintett lakótársulások. Amennyiben a következő két hónapban nem törlesztik a keretszerződésbe foglalt összegeket, akkor ősszel újabb vízelzárásra kerülhet sor, figyelmeztet az igazgató, aki viszont reméli nem kell újabb drasztikus lépésre elszánják magunkat szeptemberben és a történelmi adósságok is megszűnnek.