A vízszolgáltató képviselőit be kell engedni a lakásba, hívja fel a figyelmet a háromszéki Közüzemek, amely kényszermegoldásként jókora számlával terhelt meg egy olyan adós fogyasztót, aki megtagadta belső hálózathoz való hozzáférést. A háromszéki vízszolgáltató ugyanakkor újabb vízelzárással fenyegeti azokat a lakótársulásokat, akik nem törlesztenek vállalásaiknak megfelelően.

A Közüzemek egy Bodzafordulón történt eset kapcsán figyelmeztet arra, hogy a szolgáltató képviselőinek törvény által megszabott esetekben joguk van bebocsátást nyerni a lakásokba. Beszámolójuk szerint munkatársaik egy tetemes adósságot felhalmozó bodzafordulói ügyfélnél akarták elzárni a vizet. A magánházban lakó viszont megtagadta a hozzáférést a belső hálózathoz arra hivatkozva, hogy nem áll jogukban bemenni a magánterületre.

A Közüzemek szerint 3 olyan eset is van, amikor a fogyasztó a 2006/51-e törvény, 36. bekezdése értelmében, illetve a vízszolgáltatóval kötött szerződés értelmében is hozzáférést kell biztosítson ingatlanjához: a vízóra leolvasása esetén; a belső hálózat ellenőrzése esetében, amely jellemzően tömbházakban történik, amikor egy csőtörés miatt áznak a szomszédok, illetve a víz elzárása esetében javítás vagy a fizetés elmulasztása esetében.

Felásták az utcát és ennek költségét a fogyasztóra terhelik

A szolgáltatónak van más eszköze is a víz kizárására és ezt a kényszermegoldást alkalmazták a bodzafordulói esetben, amikor a magánházban lakó ügyfél kerítése mellett feltörték a járdát, leástak és a fővezetékről csatlakoztatták le a fogyasztót. Ez a megoldás viszont komoly hátránnyal jár az érintett ügyfél számára, ugyanis mintegy 8000 lejt számláznak ki neki a járda feltöréséért, az ásásért, a vezetéken történő munkáért és az eredeti állapot visszaállításáért. Ameddig az ügyfél nem rendezi egyrészt a kifizetetlen vízszámláit, másrészt a vízelzárási munkálat költségét, addig nem csatlakoztatják vissza a vízhálózatra, szögezte le a szolgáltató.

Újabb vízelzárással fenyegetik a rosszul fizetőket

A sepsiszentgyörgyi székhelyű Közüzemek regionális szolgáltató szerint a júliusi vízelzárást követően 261.000 lejjel csökkentek a 30-90 napot meghaladó tartozások, amelyeknek összege jelenleg 527.000 lejre rúg. Az évet is meghaladó tartozások esetében 185.000 lejjel csökkent az elmaradás ám megyeszinten így is meghaladja az 1,8 millió lejt a ki nem fizetett számlák értéke, ebből 696.000 lej a sepsiszentgyörgyieket érinti. Amennyiben a sepsiszentgyörgyi lakótársulások nem tesznek eleget a szerződésbe foglalt törlesztési vállalásaiknak, jövő hónapban újabb vízelzárásokra kerülhet sor, hívja fel a figyelmet a szolgáltató.