Újra lehet közlekedni az Erdővidék és Sepsiszék közötti közúti kapcsolatot is biztosító nagyajtai ideiglenes hídon, amelyet vasárnap elsodort az árvíz, közölte Ráduly István. A háromszéki prefektus szerint még zajlik a kárfelmérés és a kárenyhítés is, hiszen néhány nap alatt újjáépítették a nagyajtai póthídat. A háromszéki prefektúra és a megyei tanács közös kormányhatározat-tervezetet nyújtanak be a károsultak megsegítésére.

Nagyajtán napsütésben történt áradás

A klímaváltozás biztos jele, hogy mind gyakoribbak az olyan felhőszakadások, amelyek alig néhány percig tartanak, de nyomukban súlyos károkat okozó árvizek keletkeznek, fogalmazta meg Ráduly István.

A prefektus szerint a vasárnapi árvíz a legnagyobb gondot Nagyajtán okozta, olyan körülmények között, hogy a faluban gyakorlatilag nem esett eső. Bihari Edömér nagyajtai polgármester úgy kapta a RO-Alert riasztást, hogy azt hitte tévedés van, hisz náluk süt a nap. A faluban valóban sütött, ám néhány kilométerrel feljebb, Középajta és Szárazajta térségében óriási felhőszakadás volt és a hirtelen megduzzadt Ajta-pataka elsodorta a betoncsövekre épített ideiglenes átkelőt és bemosta a mederbe az építő által gondatlanul a patakparton hagyott, több mint 15 tonnás, lánctalpas munkagépeket. Mindezek mesterséges gátat képeztek a patak útjában, amely kilépett medréből és elöntött négy házat a patak jobb partján. Ráduly István dicsérte a nagyajtaiakat, akik „vedrekkel, talicskákkal, ki amivel tudott” a károsultak segítségére sietettek.

Nincs az a csatornázás, amely ilyen mennyiségű esőt el tudna nyelni

Ráduly István szerint nem igazságos a baróti polgármestert hibáztatni a kanalizálás miatt, olyan körülmények között, hogy a vízügyi igazgatóság (SGA) jelentése szerint vasárnap nem egészen egy óra alatt négyzetméterenként csaknem 60 liter csapadék hullott. Összehasonlításul: tavaly egész júniusban 22 liter hullott négyzetméterenként Baróton. Vasárnap tehát egy óra alatt, lehullt a sokéves havi átlagmennyiség kétharmada. Nincs az a kanalizálás, ami ezt valós időben elnyelje – állapította meg a prefektus.

Zajlik a kárfelmérés

Hétfőn és kedden a Kovászna megyei prefektúra szakbizottsága Nagyajtán, Baróton és Torján mérte fel a helyzetet.

Nagyajtán megállapították, hogy a víz elöntött 4 melléképületet, egy parkot, 1 gazdasági egységet, 1 hidat, 1 pallót, 200 méter utat, 2 km erdei utat, 1 kutat és 50 kisebb állat pusztult el. Baróton elöntött a víz 60 háztartást, 2,5 km utat, 25 kutat, a vihar 5 fát döntött ki. Torján, egyetlen óra alatt 97 liter csapadékot regisztráltak. Az áradás 6 házat, 1 gazdasági egységet, 80 kertet és udvart, 41 pincét, 23 kutat, 125 hektár mezőgazdasági területet, 3 hidat és 9,5 km burkolatlan utat öntött el. A 121A (Vadas térsége) és a 122 (Hatod) megyei utakat összesen 6,5 km hosszan rongálta meg az ár. Zágonbárkányban 5 embert elszigetelt a víz, 800 méter gát és 4 híd sérült meg, 7 hektár mezőgazdasági terület került víz alá.