Kovászna megyében húsz évvel ezelőtt egy környezetvédelmi program keretében telepítették vissza a hódokat miután ez a faj körülbelül 1870 óta kihalt a térségben. Néhány hódot Németországból telepítettek át Kovászna megyébe és a visszatelepítés túl jól sikerült, ugyanis a hódok kedvező élőhelyet találtak és jobban szaporodtak, mint azt várták.

Ma már nincs olyan folyóvíz Háromszéken, ahol ne lennének jelen a hódok, amelyek sűrűn építik gátjaikat a folyóvizeken és alagutakat ásnak az árvízvédelmi töltéseken, sorolta Ioan Ilaş. A Kovászna Megyei Vízügyi Hatóság igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: becsléseik szerint jelenleg mintegy 600 egyedet számlál a háromszéki hódpopuláció.

A vízügyi szakember felidézte, hogy az elmúlt években volt példa arra, hogy a hódok tevékenysége miatt az árvíz elöntötte a mezőgazdasági területeket, ezzel kárt okozva terményekben. Előfordult, hogy a hódok által épített gátakat elsodorta a víz és azok fennakadtak az első híd lábánál, elzárva a víz folyásának útját és áradást okoztak. Kirívó esetként Nagyborosnyón történt meg, hogy egy méretes fa törzsét megrágták a hódok és az rádőlt a közelben lévő házra, komoly károkat okozva annak tetőszerkezetében, sorolta Ioan Ilaș.

Ioan Ilaș a Kovászna Megyei Vízügyi Hatóság igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt
Ioan Ilaș a Kovászna Megyei Vízügyi Hatóság igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

A hód szigorúan védett állat, akárcsak a medve és a farkas, így semmilyen körülmények között nem lehet őket befogni vagy elűzni az élőhelyükről, hívta fel a figyelmet Ioan Ilaș. Hozzátette: az Országos Vízügyi Hatóságnak sikerült elérnie a Környezetvédelmi Minisztériumnál, hogy a hódok által okozott vészhelyzetben a vízügyi szakembereknek lehetőségük van gyorsan közbeavatkozni a települések védelmében és az árvizek megelőzése érdekében.   

A Kovászna megyei vízügyi szakember szerint régebb, ha azt észlelték, hogy a hódok által épített gátak veszélyeztetik a településeket és áradást okozhatnak, akkor napokig, akár hetekig kénytelenek voltak várni míg jóváhagyást kaptak a beavatkozásra, ezidő alatt viszont megtörténhetett a baj. Most már ha hódok tevékenysége által okozott vészhelyzet történik, a környezetvédelmi ügynökség és a környezetvédelmi őrség értesítésével azonnal be tudnak avatkozni a hódok által a folyóvizeken épített akadály eltávolítása érdekében. „Egyébként, nincs gond a hódokkal, nagyon intelligens állatok, van mit tanulnunk tőlük” – összegezte Ioan Ilaș.

Borítókép: Pexels